Sve je spremno za 55. „Homoljske motive“

Kučevo

Kultura

Sve je spremno za 55. „Homoljske motive“

Foto: eKučevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Od 31. maja do 3. juna u Kučevu se po 55. put održava manifestacija koja neguje izvornu narodnu igru i pesmu - „Homoljski motivi“.

BiblioSalon otvoriće ovogodišnji program u sredu, 31. maja, u biblioteci u Kučevu, sa početkom u 19 časova. Gost će biti profesor dr Boško Suvajdžić, a tema razgovora folklorni motivi u savremenoj srpskoj književnosti.

Narednog dana, 1. juna, u 16 časova zakazana je promocija knjige Bore Vasića pod nazivom „Vinogradi suze liju“, takođe u kučevačkoj biblioteci. Istog dana od 18 časova, u porodičnoj kući Anđelkovića u Kučevu biće otvorena izložba Petra Anđelkovića „Zavet svetog kneza Lazara“. U nastavku programa koji će se odvijati na letnjoj pozornici na Trgu Veljka Dugoševića, u 20. 30 časova počinje „Naše veče“, muzičko-poetski program Ivana Bosiljčića.

U petak, 2. juna, program počinje u 11 časova kolonijom pletenja „Kučevo 2023“. Kolonija će biti održana na prostoru ispred pošte u Kučevu, a organizatori su Etno mreža i asocijacija proizvođača rukotvorina Srbije. Na letnjoj pozorinici na Trgu Veljka Dugoševića, u 20. 30 časova, Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Gračanice održaće koncert pod nazivom „Zemljom ovom – legenda o Vencu“.

Centralni dan manifestacije je subota, 3. jun.  U 7 časova na zelenoj pijaci u Kučevu počinje veliki narodni vašar, a od 8 prodajna izložba homoljskog sira. Od 9 časova ispred pošte biće otvorena Filatelistička izložba PTT muzeja iz Beograda, a na istom mestu u 9.30 časova uslediće radionica za decu PTT muzeja.

Demonstracija ispiranja zlata na obali Peka kraj mosta u Kučevu  počeće u 10 časova, a u 11 sati  na prostoru ispred pošte nastupiće dečiji folklorni ansambli, grupe i solisti. Bazar, prodajna izložba narodnih rukotvorina, meda, lokalnih gastronomskih specijaliteta i poljoprivrednih proizvoda održaće se na prostoru ispred restorana „Homoljski motivi“ u 13 časova.

Glavni program manifestacije počinje u 15 časova defileom učesnika smotre ulicama Kučeva, a u 16 časova zakazan je početak koncerta narodnih umetnika. Koncert počinje na letnjoj pozorinici na Trgu Veljka Dugoševića pozdravnom rečju Vrhovnog pastira, potom sledi svečano otvaranje smotre, pa nastup narodnih umetnika. Koncert narodne muzike zakazan je za 21 čas na letnjoj pozornici.

Dizajn plakata je delo Jane Mandić, učenice Škole za dizajn iz Beograda, koji je odabran na konkursu koji je ranije sprovela opština Kučevo. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i opština Kučevo.

To Top