Svetosavska akademija u navečerje paraznika 

Požarevac

Događaji

Svetosavska akademija u navečerje paraznika 

Foto: EB

How Good Of A Friend Are You Really?

U Centru za kulturu priređena je Svetosavska akademija koju su organizovali požarevačko - braničevska eparhija, grad Požarevac, osnovne i srednje škole sa teritorije Požarevca.

Sveštenik Mirko Vasilić je u besedi naveo da kada se sećamo Svetog Save, prvog arhiepiskopa srpskog, najšešće govorimo o detaljima iz njegovog života i poznatim istorijskim događajima u kojima je učestvovao.

Pominjemo ga kao prosvetitelja, učitelja, nastavnika, mudrog savetodavca srpskih kraljeva, asketu i čudotvorca, diplomatu, državotvorca, princa koji beži u manastir. 
Sećajući se svega što se radi našeg spasenja dogodilo i što će se dogoditi kada Gospod drugi put dođe i prepozna nas kao svoje, beskrajno smo blagodarni Svetom Savi, što nas je svojom ljubavlju, slobodom i delatnošću učinio pričasnicima tajne večere na ikoničan način u svetoj liturgiji“, rekao je Vasilić.
Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca, je naglasio da se kroz svetsku istoriju pojavljivalo još svestranih ličnosti, ali je izuzetno mali broj onih koji su imali uticaj na svoj narod, a pritom za vreme života bili i čuveni zakonodavci, diplomate i hodočasnici.
Rezultat njegove diplomatije je i autokefalnost srpske crkve, koja je izdejstvovana zahvaljujući velikom ugledu kojii je tada uživao. Tako je pravoslavlje ustoličeno kao primarna  veroispovest Srba i tada nije bilo pokušaja masovnog prelaska u katoličanstvo zahvaljujući prevashodno velikom kultu ovog svetitelja i prvog arhiepiskopa u našem narodu“, rekao je gradonačelnik.
 Potom je Margareta Sekulović, direktorka OŠ „Sveti Sava“ u ime aktiva direktora osnovnih i srednjih škola uručila svetosavske zahvalnice Eparhiji požarevačko- braničevskoj, gradu Požarevcu i Kolu srpskih sestara „Bosiljka Bosa Pavlović“. 

Potom su nastupili učenici iz požrevačkih osnovnih i srednjih škola

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top