svi-ce-uskoro-morati-da-zamene-zdravstvene-knjizice

Požarevac

Info

Svi će uskoro morati da zamene zdravstvene knjižice

Foto: RFZO

How Good Of A Friend Are You Really?

Kartonske zdravstvene knjižice ipak ćemo, do kraja godine svi morati da zamenimo elektronskim – piše Politika

Kartonske zdravstvene knjižice ipak ćemo, do kraja godine svi morati da zamenimo elektronskim – piše Politika

 

Čipovane elektronske zdravstvene kartice trenutno ima svega trećina od oko sedam miliona osiguranika, ali iz resornog ministarstva još nema predloga da se produži zakonski rok za zamenu, koji ističe 31. decembra.

 

Prema podacima RFZO, elektronske zdravstvene knjižice je do 28. septembra dobilo 2.257.755 građana, što je manje od trećine ukupnog broja od oko sedam miliona osiguranika – piše Politika.

 

Zakonski rok  je počeo u januaru prošle, a ističe 31. decembra ove godine. Elektronske kartice uglavnom imaju zaposleni koji su ih dobijali preko preduzeća i kompanija u kojima rade.

Čak su i penzioneri, koji obično ovakve poslove završavaju prvi, verovatno poučeni dosadašnjim iskustvima, odlučili da sačekaju poslednje tromesečje, pa oni najčešće i pitaju hoće li biti produžetka roka. Kako kažu u RFZO, to bi moglo da se dogodi samo ako Ministarstvo zdravlja do kraja godine u tom smislu predloži izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju.

 

Građani koji su ušli u proceduru zamene knjižice, žale se da na novu čekaju i po tri meseca. U RFZO objašnjavaju da je produženo vreme čekanja posledica činjenice da je u drugoj polovini ove godine porastao broj zahteva na šalterima Fonda.

Inače, elektronske zdravstvene knjižice se prave u Zavodu za izradu novčanica, i kako je ranije saopšteno iz RFZO, mesečno je moguće maksimalno izraditi 350.000 kartica. Ako se tome doda i trenutno "zagušenje" u filijalama RFZO, produženje zakonskog roka za zamenu zdravstvenih knjižica nameće se kao jedino moguće rešenje.

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top