svoj-dan-poljoprivredna-skola-obelezila-uz-ambiciozne-planove

Požarevac

Događaji

Svoj dan, Poljoprivredna škola obeležila uz ambiciozne planove

Foto: E.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

Najstarija te vrste u Srbiji, Poljoprivredna škola sa Domom učenika „Sonja Marinković“ u Požarevcu, proslavila 144 godine postojanja i rada

Najstarija te vrste u Srbiji, Poljoprivredna škola sa Domom učenika „Sonja Marinković“ u Požarevcu, proslavila 144 godine postojanja i rada

 

Svečana akademija počela je Himnom „Bože pravde“ u izvođenju Hora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

 

 

Davne 1872 godine, 10. oktobra, Ukazom Narodne skupštine Knjaževine Srbije, započela je sa radom Zemljodesko-šumarska škola u  Požarevcu. U početku obavlja teoretski rad u dve učionice Požarevačke polugimnazije, a praktičnu nastavu izvodi na imanju u Ljubičevu.

 

Danas, škola danas ima oko 420 učenika u 19 odeljenja.

 

Priča o Domu učenika počinje 1995, kada je škola, uputila tadašnjoj opštini predlog da se adptiraju postojećih objekati na Tulbi za potrebe smeštaja đaka.Skupština je dala saglasnost, a potom i resor za učenički i studentski standard Ministarstva prosvete Republike Srbije.

 

Prvobitni kapacitet iznosio je 96 mesta, za po 48 devojčica i dečaka. Nakon svih adaptacija i dograđivanja, danas može da primi 173 učenika. U planu je novo proširenje kapaciteta, ali ne samo smislu smeštaja. Dva projekta su u opticaju.

 

„Proširenje smeštajnog kapaciteta za 30 mesta, potom restorana na 250 mesta, kao i multifunkcionalnog prostora za učenike i izgradnja dve radionice za preradu mesa i mleka. Time bismo omogućili smeštaj svih naših učenika, koji nisu iz Požarevca.

 

Osim toga, u radionicama bi se izvodila praktična nastava i tako, meso i mleko iz primarne proizvodnje na ekonomiji škole  prerađivalo bi se u hranuza potrebe stanara Doma. Drugi projekat u školi je rekonstrukcija, dogradnja i adaptacija pekare, za šta je grad Požarevac obezbedio 6,9 miliona dinara“, kazao je Vidoje Vukašinović, direktor škole.

 

 

Škola se svrstava u red najznačajnijih obrazovnih ustanova u Srbiji, a možda i šire. Ne samo zbog godina postojanja, već po onome šta je urađeno za to vreme. Kako su se društvena uređenja menjala, menjala se i škola, ali nije prestajala da obrazuje mlade“, rekao je Bane Spasović gradonačelnik Požarevca.

 

 

Požarevac i ostale poljoprivredne škole sa domom učenika su model kako treba da se radi, bez obzira na uslove u kojima bili. Jedan mudar potez tadašnjih ljudi, koji su vodili grad i školu, uz nesebičnu pomoć države i ministrstva, stvorili su priliku da imamo ovakav jedan jubilej. 

 

Dom učenika poljoprivredne škole je u planovima Ministarstva. Već je bilo razgovora sa prestavnicima grada i škole o nastavku saradnje po pitanju obezbeđivanja boljih uslova. Nadam se da ćemo uspeti u narednom periodu da to i uradimo” naveo je mr Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

 

Škola je, kao simboličan gest zahvalnosti, dodelila plakete Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gradu Požarevcu i Eparhiji požarevačko - braničevskoj za nesebičnu podršku tokom godina.

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top