tabacka-carsija-u-znaku-proslosti

Požarevac

Događaji

Tabačka čaršija u znaku prošlosti

Foto: E.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

Multimedijalna izložba „Pet vekova nauke i njen uticaj na kulturu, umetnost i običaje“ u Tabačkoj čaršiji.

Multimedijalna izložba „Pet vekova nauke i njen uticaj na kulturu, umetnost i običaje“ u Tabačkoj čaršiji.

 

 

Multimedijalno putovanje kroz poslednjih pet vekova, u hiljadu slika i vrlo malo teksta, sa posebnim akcentom na razvoj kritičke misli moderne civilizacije, od Nikole Kopenika i njegove tvrdnje da se zemlja okreće oko Sunca, a ne obrnuto.

 

Priča se bazira na Balkan i počinje padom Smedereva pod tursku vlast.

 

Šta se dešavalo na ovim prostorima dok je u Evropi cvetala renesansa, a tehnološki i naučni napredak dolazio do izražaja u gotovo svim porama društva.

 

 Izložbu su priredili Fondacija “Dana” i Grad Požarevac.

 

 “Ovakvi sadržaji već su zaživeli u drugim gradovima, pa zašto ne pružiti i Požarevljanima ovakav vid edukacije. Program za petak i subotu zavisi od prijema ove izložbe, kazala je Marina Holotkov, upravnik Fondacije “Dana”.

 

U Fondaciji je urađeno više multimedijalnih izložbi koje govore o nauci na popularan način.

 

Teme su za sve uzraste, počev od onih bližih mlađoj populaciji- o vasioni, fizičkim zakonima i slično, pa do veoma interesantne izložbe o porodicama koje su obeležile građansko društvo Požarevca.

 

 Radni naziv ove izložbe je “Lekar, pekar, apotekar” i zasniva se na činjenici da su u Požarevac u 19. veku, dolazili lekari, apotekari i naravno, zanatlije.

 

 

 

 

“Izložba prati njihov dalji život u gradu. Kako su slali svoju decu u inostranstvo na školovanje, povratak te dece u grad gde su počeli da rade. Želeli smo da približimo građanima taj period naše istorije. Naš grad se može smatrati muzejem,svaka kuća je muzej”, navela je Holotkov.

 

Multimedijalne izložbe postavljene su u centru grada u periodu od 20 do 24 sata.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top