tamo-gde-dunav-izgleda-kao-more

Golubac

Zabava

Tamo gde Dunav izgleda kao more

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Najveća atrakcija od 2017. biće poseta restaurisanom Golubačkom gradu i prostoru oko njega koji će biti arheološko-turistički kompleks – pišu Večernje novosti.

Najveća atrakcija od 2017. biće poseta restaurisanom Golubačkom gradu i prostoru oko njega koji će biti arheološko-turistički kompleks – pišu Večernje novosti.

 

Tamo gde Dunav izgleda kao more, na mestu gde se korito moćne reke širi u veliko jezero pre nego što se sjuri u ždrelo Đerdapske klisure - Gvozdene kapije Evrope, nalazi se gradić Golubac.

 

S njegovog lepo uređenog keja pogled klizi po zupčastoj ivici Karpata i belim stenama Homoljskih planina nad kojim stražari visoka Golubačka tvrđava.

 

Iako je sezona godišnjih odmora iza nas, u živopisnoj varošici i dalje ima mnogo posetilaca – pišu Novosti.

 

 Čak i one koji su samo u prolazu Đerdapskom magistralom, ni poslovično snažna košava ne može da odvrati od predaha na golubačkom keju i uživanja uz ustalasanu sinju pučinu Dunava nad kojom krmane beli galebovi. Oni koji vole pecanje rade isto, sedeći oko malog zaliva na kraju keja.

 

Najveća atrakcija ovog turističkog gradića kako se najavljuje, od 2017. biće poseta restaurisanom Golubačkom gradu i prostoru oko njega koji će biti arheološko-turistički kompleks. 

 

Zasad, dok su radovi u toku, nije moguće prići nekadašnjoj visokoj srednjovekovnoj tvrđavi sa devet kula i luci, vešto podignutoj na strmoj litici kojom počinje klisura – podsećaju Novosti.

 

 

Ipak, u Golubačkom gradu se može uživati gledajući ga s okolnih bregova, jer se tako stvara nova i šira slika utvrde koja je rasla od rimskog kastruma do srpskog i ugarskog srednjovekovnog grada, pod čijim su se okriljem brodovi nakrcavali blagom iz rudnika istočne Srbije.

 

Posmatrajući s visine Golubački grad, jasno se uočavaju skrivene doline između bregova kojima su karavani natovareni dragocenim metalima stizali do Dunava.

 

 

Do tih vidikovaca moguće je stići lakom i nekada dobro i jasno obeleženom šetnom stazom (vodi ivicom Nacionalnog parka Đerdap) ili putem kojim su tutnjali šleperi iz sad napuštenog kamenoloma. Nažalost, lepi drveni putokaz u golubačkom vikend naselju Dedine, koji je nekad jasno usmeravao šetače, danas je izbledeo i iskrivljen.

 

Iako bi bilo logično da se gradi i šetna staza kraj obale predivnog Đerdapskog jezera, od kraja uređenog keja do tvrđave, nje nema. A upravo se šetajući obalom mogu videti monumentalni pejzaži klisure koji su ulivali strahopoštovanje putnicima pre izgradnje hidrocentrale i podizanja nivoa Dunava.

 

Hodajući kraj obale mogu se još videti oštre hridi koje su bile strah i trepet za brodare, a iz dubine Dunava štrči i šiljak najčuvenije hridi Babakaj, gde su prema lokalnoj legendi, Osmanlije razapele lepu Turkinju koja se zaljubila i pokušala da pobegne kod mladog Srbina.

 

Sama tvrđava i Đerdapsko jezero, široko 6,5 kilometara kod Golupca, najbolje se vide sa ivice zapanjujućeg kratera napuštenog kamenoloma, do koga vodi lep i širok put, koji uopšte nije obeležen.

 

Njegov desni krak vodi do ivice dubokog grotla majdana kamena koji impresionira svojom veličinom i bojama – objavljuju Večernje novosti.

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top