te-ko-kostolac-prioriteti-smanjenje-troskova-i-veca-bezbednost

Kostolac

Privreda

TE-KO Kostolac: Prioriteti -smanjenje troškova i veća bezbednost

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U rudarskom sektoru „TE-KO Kostolac“ postavljeni su ključni proizvodni ciljevi i indikatori učinka u akcionom planu mera u ovoj godini.

U rudarskom sektoru „TE-KO Kostolac“ postavljeni su ključni proizvodni ciljevi i indikatori učinka u akcionom planu mera u ovoj godini.


Poseban akcenat se stavlja na sprovođenje mera i aktivnosti zarad bezbednosti i zdravlja radnika na radu.


Ovogodišnji akcioni plan predviđa smanjenje sopstvene potrošnje električne energije u procesu proizvodnje. Ambiciozno, ali ostvarivo.


Prioritetni cilj zaposlenih i nadzorno-tehničkog osoblja je smanjenje broja povreda na radu. Ostvaren je zavidan napredak. Za ovu godinu definisan indeks sigurnosti treba biti manji od tri. Prošle godine iznosio je oko četiri, a recimo u 2010. godini čak 25.  


U sektoru proizvodnje otkrivke i uglja u ovoj godini rudari su sebi zacrtali da ostvare prosečno vremensko iskorišćenje rada osnovne rudarske mehanizacije od 4.000 časova po bageru, odnosno 50 procenata od ukupnog kalendarskog vremena, izuzimajući period remonta.


Sektor održavanja baviće se smanjenjem procenta neplaniranih zastoja zbog kvarova , boljim planiranjem održavanja, većom kontrolom i poštovanjem rokova predviđenih za sprovođenje servisnih i remontnih poslova. U ovoj godini ne sme ih biti više od 13 procenata po sistemu.


Za sektor pomoćne mehanizacije prioritet je ostvarenje veće raspoloživosti mašina i vozila, kao i podizanje stepena njihove pouzdanosti u radu. U ovoj godini treba ostvariti prosečnu raspoloživost jedinica teške mehanizacije od 58, a terenskih vozila, takozvanih točkaša, na nivou od 76 odsto.


Dobro odvodnjavanje kopa „Drmno“ jedan je od osnovnih preduslova, ne samo za ostvarenje definisanih ciljeva, već je i ključan faktor u pogledu bezbednosti i funkcionisanja kopa u celini. Cilj je u ovoj godini da u stalnom radu bude 98 odsto od ukupno instaliranih bunara. Efekat odvodnjavanja na kopu „Drmno“ pratiće se preko instalisanog jedinstvenog sistema za daljinsko praćenje i upravljanje sistemima za odvodnjavanje kopa.


Na osnovu ovako postavljenih proizvodnih ciljeva jasno se uočavaju želja, rešenost i spremnost rudara da u ovoj godini budu efikasniji, a ukupni efekti rada još bolji. Ciljevi su ambiciozni, ali i realno ostvarivi. Uostalom, bez visokih ciljeva nema ni velikih rezultata.  


Energetska efikasnost u proizvodnji na kopu „Drmno“ meriće se preko koeficijenta potrošnje električne energije utrošene za kubik jalovine, odnosno po toni uglja. Cilj je da se u ovoj godini potroši manje od 3,2 kilovat-sata po toni iskopanog uglja, i niže od 2,7 kilovat-sati po kubiku jalovine. Pod lupom će biti i specifični troškovi proizvodnje uglja. 

 

Časopis "EPS Energija" možete pogledati OVDE.

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top