Tokom 2021. godine dve osobe u Požarevcu preminule od side

Braničevo

Društvo

Tokom 2021. godine dve osobe u Požarevcu preminule od side

Foto: ZZJZ Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Međunarodni dan sećanja na preminule od side je jedan od najstrijih i najvećih mobilizacionih kampanja koja ima za cilj povećanje informisanosti, promovisanje solidarnosti i zajedničkih akcija u oblasti prevencije HIV infekcije i AIDS-a.

Ovogodišnja, 39. globalna kampanja posvećena sećanju na preminule od side obeležava se 15. maja, a u našoj zemlji se obeležava 17. put pod sloganom „Mi pamtimo, mi delujemo, mi živimo sa HIV-om.ˮ Ovim povodom planirane su aktivnosti usmerene na promociju zdravih stilova života, informisanje o dostupnim uslugama na nivou lokalne zajednice, prepoznavanje i smanjenje rizičnog ponašanja, promociju značaja pravovremenog testiranja na HIV, kao i stvaranje neosuđujućeg okruženja adekvatnog za rad, obrazovanje i lečenje osoba inficiranih HIV-om.

Prema procenama, danas u svetu živi više od 38 miliona osoba sa HIV-om, a 35 miliona je umrlo od početka epidemije osamdesetih godina prošlog veka, od kojih 680.000 u 2020. godini, što je za 55 odsto manje nego 2000.

U zapadnoj Evropi polovina novodijagnostikovanih osoba inficiranih HIV-om je dijagnostikovana u kasnom stadijumu HIV infekcije, slično kao i u našoj zemlji. Kasno postavljena dijagnoza HIV infekcije je povezana sa povećanim rizikom od obolevanja i umiranja, slabijim odgovorom na terapiju, povećanim troškovima zdravstvene zaštite i povećanim rizikom za dalje prenošenje.

U Republici Srbiji, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije od 1984. godine do kraja 2021. registrovane su 4372 osobe inficirane HIV-om.

Tokom 2021. godine novootkrivene su 172 osobe inficirane HIV-om, a 14 osoba umrlo od side.

Na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga u periodu od 1987. godine , kada je registrovan prvi slučaj, do kraja 2021. godine, registrovano je ukupno 124 obolela (54 lica u Braničevskom i 70 u Podunavskom okrugu). Ukupan broj preminulih na teritoriji Braničevskog okruga je 34.

U toku 2021. godine obolelo je pet osoba - dve u Braničevskom i tri u Podunavskom okrugu. U 2021. godini umrle su tri osobe - grad Požarevac dve i grad Smederevo jedna.

 Edukacija i podizanje svesti su ključne aktivnosti koje imaju za cilj povećanje obima testiranja na HIV i virusne hepatitise u sistemu zdravstvene zaštite, odnosno sprovođenje strategija za testiranje na HIV i virusne hepatitise u skladu sa definisanim potrebama i mogućnostima, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

To Top