Tokom leta oko 100 saobraćajnih nezgoda dnevno

Braničevo

Društvo

Tokom leta oko 100 saobraćajnih nezgoda dnevno

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Agencija za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova – Upravom saobraćajne policije, JP „Putevi Srbije“, Auto-moto savezom Srbije, kompanijom „EKO Srbija“ i Turističkom organizacijom Srbije već osmu godinu zaredom organizuje kampanju pod nazivom „Vozi odmoran“.

Ova kampanja se realizuje tokom letnjeg perioda i podrazumeva različite preventivne aktivnosti usmerene na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, broja poginulih i teško povređenih. Cilj je prevencija saobraćajnih nezgoda i povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju tokom letnjih meseci.

Kampanja koja počinje 10. jula, trajaće do 10. septembra i namenjena je svim vozačima koji će tokom ovih meseci prolaziti kroz Republiku Srbiju, prvenstveno na dužim relacijama i putnicima koji tranzitiraju.

 „Jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda na putevima tokom letnjih meseci koje imaju za posledice teške telesne povrede ili smrtni ishod, jeste umor. Cilj ove kampanje je da podignemo svest kod vozača i da im predstavimo koliko umor može biti opasan i do kakvih posledica može dovesti”, rekao je v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Stamatović je dodao da se svakog dana u letnjim mesecima dogodi između 90 i 100 saobraćajnih nezgoda, da leti mesečno smrtno strada oko 40 lica i oko 1.600 lica zadobije povrede u saobraćajnim nezgodama. U julu i avgustu 2023. godine se dogodilo 70 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i 2.557 saobraćajnih nezgoda sa povređenim licima, gde je strdalo 76 i povređena 3.832 lica, od kojih je 720 zadobilo teške telesne povrede.

Izvršni direktor Sektora za upravljačko informacione sisteme u saobraćaju JP „Putevi Srbije“ Zoran Pešović istakao je da JP „Putevi Srbije“ u kontinuitetu nastavlja da radi na novim kampanjama koje imaju za cilj podizanje nivoa svesti učesnika u saobraćaju.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao da je svaka aktivnost koja se sprovodi u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja od velikog značaja kao i da je svaki sačuvan život veliki uspeh. On je naglasio da je umor prepoznat kao značajan faktor u nastanku saobraćajnih nezgoda i kao i da u toku letnje sezone više od 150.000 ljudi dnevno pređe granicu Srbije.

To Top