Tomić: Pojačane kontrole zbog spaljivanja ostataka useva

Braničevo

Društvo

Tomić: Pojačane kontrole zbog spaljivanja ostataka useva

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Prethodnih nedelja Vatrogasno-spasilačka služba Požarevac je imala povećan broj intervencija na manjim požarima koji su se dogodili zbog paljenja trave, niskog rastinja, biljnih i žetvenih ostataka strnih useva.

Mališa Tomić, komandir čete vatrogasno-spasilačke službe Požarevac, za E-Braničevo kaže da očekuje veći broj intervencija narednih dana zbog visokih temperatura.

,,Pre obilnih padavina koje su zahvatile ceo Braničevski okrug, broj intervencija jeste bio povećan, ali se onda zbog kiše situacija smirila. Međutim, od ponedeljka javljaju toplije vreme, pa će broj intervencija na otvorenom biti brojnije“, kaže Tomić.

On apeluje na sve građane da ne pale vatru na otvorenom, jer je zakonom zabranjeno, a nije pogodno ni za zemljište.

Posećamo da Zakon o zaštiti od požara  zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, smeća na otvorenom prostoru i biljnih ostataka. Lice koje postupa protivno ovom zakonu, dužno je da vatrogasno- spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije.

,,Kazne za fizička lica iznose 10.000, a ukoliko budu plaćene u roku od osam dana 5.000 dinara. Ponovo molim građane da povedu računa, zato što će biti pooštrene kontrole“, apeluje Tomić.

To Top