Tradicionalna “Žumarijada” u Kladurovu

Petrovac

Događaji

Tradicionalna “Žumarijada” u Kladurovu

Foto: TO Petrovac na Mlavi

How Good Of A Friend Are You Really?

U Kladurovu, selu u opštini Petrovac na Mlavi, danas se 13. put održava tradicionalna manifestacija pod nazivom “Žumarijada”.

Centralni program ove kulturno – turističke manifestacije je takmičenje u kuvanju vlaškog specijaliteta „žumjere“ ili „žmare“ - kačamka, koji se priprema po jedinstvenom receptu.

Specijalitet „žumjere“ ili „žmare“, sprema se u kazanu u kojem se najpre kuva ovčje meso, a onda dodaje kukuruzno brašno, praziluk i ulje. Priprema ovog jela traje i do 16 sati.

Program ovogodišnje manifestacije upotpuniće kulturno – umetničko društvo “Izvor mladosti” iz ovog mesta, kao i članice Udruženja žena “Zlatne ruke” iz Kladurova.

Cilj ovog događaja je da se sačuva od zaborava spremanje starih jela, kolača i izrada proizvoda domaće radinosti, kao i afirmacija ovog starog jela koje se sprema samo na ovom lokalitetu i koje budi značajno interesovanje šire javnosti.

Organizatori su Mesna zajednica Kladurovo, Udruženje žena „Zlatne ruke“ i Kulturno-umetničko društvo „Izvor mladosti“ iz Kladurova, a pokrovitelj je opština Petrovac na Mlavi.
 

Continue Reading
To Top