trafo-stanica-pozarevac-2-2020-godine

Požarevac

Događaji

Trafo stanica „Požarevac 2“ 2020. godine

Foto: E.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

Potpisan ugovor o prenosu prava svojine bez naknade, sa grada Požarevca na RS, u cilju izgradnje trafo stanice „Požarevac 2“.

Potpisan ugovor o prenosu prava svojine bez naknade, sa grada Požarevca na RS, u cilju izgradnje trafo stanice „Požarevac 2“.

 

 

Ugovor su potpisali gradonačelnik Bane Spasović i načelnik odeljenja za raspolaganje građevinskim zemljištem republičke Direkcije za imovinu Nevenka Zeljković.

 

Požarevac poslednjih meseci aktivno radi na obezbeđivanju adekvatnih uslova za razvoj industrijske zone. Jedan od uslova je i trafo stanica koja će omogućiti rezervno napajanje grada, ali i obezbediti dovoljno električne energije za postojeću zonu, kao i onu u nastanku, na potezu nekadašnjeg DP „Šećerana“, koju je grad kupio prošle godine.

 

 

 

 

„Skupština je 8. jula donela odluku da grad Požarevac prenese 2 hektara u svojinu Republike Srbije, kako bi se počelo sa izgradnjom ove trafo stanice.Vrednost investicije je oko 10 miliona evra“ kazao je gradonačelnik.

 

Ovo je samo jedan od projekata na kojima rade grad Požarevac, Vlada Srbije i republička Direkcija za imovinu.

 

„Potpisivanjem ugovora stvoreni su uslovi da zemljište, planskim aktom predviđeno za izgradnju trafostanice, pređe u svojinu republike. Tim činom, Srbija stiče uslov da investitorska prava da preduzeću „Elektrodistribucija“, koje će preko svog ogranka u Požarevcu, dalje imati sve radnje u ime i za račun republike Srbije, kao investitora izgradnje postojećeg energetskog objekta“, rekla je Zeljković.

 

 

 

 

Požarevac sada ima jednostrano antensko napajanje iz Termoelektrane „Kostolac“. Prethodnih godina česti su prekidi u isporuci električne energije, što rezultira time da na mestu restrikcije staje cela privreda.

 

Po rečima direktora „Elektrodistribucije“ u Požarevcu, dr Dejana Savića danas su stvoreni uslovi za realizaciju, jedne od možda i najvažnijih investicija u istoriji razvoja „Elektrodistribucije“ Požarevac, izgradnje trafo stanice 110/35/10 kilovolti „Požarevac 2“.

 

„Već narednih dana ulazimo u projektovanje za dobijanje prvih građevinskih dozvola, a u trogodišnjem planu uspeli smo da obezbedimo faznu izgradnju ove trafostanice“, kazao je Savić.

 

 

 

 

Početak prve faze izgradnje očekuje se 2019. pod uslovom da se 2018. okonča izrada projekta i dobijanje dozvola.

 

Tako, 2020. godine, mogli bismo da dovedemo ogromnu količinu energije, koja bi dovela nove investitore i pokrenula razvoj grada. 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top