Tvrđava Golubački grad partner u projektu “Dvorci i regioni”

Golubac

Društvo

Tvrđava Golubački grad partner u projektu “Dvorci i regioni”

Foto: Tvrđava Golubački grad

How Good Of A Friend Are You Really?

Cilj projekta uspostavljanje saradnje i mreže institucija učesnica kao i podrška razvoju uloga tvrđava i dvoraca u regionu.

Vodeći partner je Nacionalni muzej Mađarske, a pored Tvrđave Golubački grad partneri su i Udruženje programera mađarskih naselja i regiona u Mađarskoj, Tvrđava Komarno u Slovačkoj i Okružni muzej u Sandomjeržu u Poljskoj. Neposredni učesnici projekta su Tvrđava Golubački grad, Tvrđava Estergom, Tvrđava Komarno, dvorac Višegrad i muzej u Sandomjeržu.

Iako su dvorci i tvrđave važni spomenici kulturnog nasleđa i turističke destinacije sa regionalnog stanovišta, dvorci i tvrđave u zemljama V4 (Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska) i na Zapadnom Balkanu ne dostižu svoj puni potencijal u regionalnom razvoju, diversifikaciji turizma i u formalnim obrazovnim sistemima. Projekat treba da ponudi različite modele i mehanizme tog podsticanja.

U skladu sa planom  realizacije projekta u Tvrđavi Golubački grad održaće se 19. oktobra 2 međunarodna radionica pod nazivom “Tvrđave za region – region za tvrđave” na kojoj će učestvovati projektni partneri  iz Slovačke, Mađarske, Poljske, domaći turistički radnici, stručnjaci,  istraživači, predstavnici  institucija iz kulture, turizma, predstavnici privrednog sektora, gosti iz Rumunije.

Više o projektu pročitajte OVDE.

To Top