U CAREVČEVU ČAST: Tradicionalni festival i otkrivanje murala

Veliko Gradište

Kultura

U CAREVČEVU ČAST: Tradicionalni festival i otkrivanje murala

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U Velikom Gradištu će 27. put, od 12. do 14. jula, biti održan Muzički festival „Carevčevi dani", manifestacija koja više od četvrt veka promoviše stvaralaštvo barda izvorne narodne muzike Vlastimira Pavlovića Carevca, višedecenijskog šefa Narodnog orkestra Radio Beograda i virtuoza na violini.

Kroz tri festivalska dana, okupiće se veliki broj eminentnih umetnika iz sveta muzike koji će se predstaviti kroz različite programske segmente. Ovogodišnji festival, osim  koncerata, izložbe o Carevcu i narodnih rukotvorina koje će biti predstavljene  u selu Carevac, obeležiće svečano otkrivanje murala Vlastimira Pavlovića Carevca u Velikom Gradištu prigodnim programom.

Od 11. do 14. jula, u Domu učenika Poljoprivredne škole  „Sonja Marinković" u Požarevcu, biće realizovana Letnja akademija narodne muzike - LANAM na kome će se okupiti violinisti,  koji će se pripremati za takmičarski nastup pod vođstvom violiniste Zorana Kovačevića. 

Kao i prethodnih godina, biće štampan i promovisan festivalski godišnji časopopis „Carevčeva lira".

U  okviru ovogodišnjeg festivala biće predstavljeni najbolji radovi laureata pesničkog konkursa o Vlastimiru Pavlovića Carevca.

Narodno pozorište Timočke krajine  „Zoran Radmilović" iz Zaječara,  izvešće pozorišnu predstavu „Čučuk Stana".

Centralna svečanost festivala je takmičenje violinista, koji će svojim muziciranjem u pratnji Narodnog orkestra  RTS-a, pod upravom Vlade Panovića, podsetiti na velikog Cara. Svečani program biće zaokružen dodelom nagrada najboljim violinistima.

Organizatori festivala su Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac" Veliko Gradište, pod pokroviteljstvom Opštine Veliko Gradište i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Organizacije muzičkih autora Srbije (SOKOJ) i uz podršku Muzičke produkcije RTS-a.

Kompletan program festivala pogledajte OVDE.    
 

To Top