U Golupcu osnovan Lokalni fond za razvoj poljoprivrede

Golubac

Poljoprivreda

U Golupcu osnovan Lokalni fond za razvoj poljoprivrede

Foto: RTV Mlava

How Good Of A Friend Are You Really?

Juče je opština Golubac potpisivanjem ugovora o osnivanju Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede postala šesnaesta opština u Srbiji u kojoj je osnovan ovakav fond.

Inicijativa za osnivanje fonda pokrenuta je kao deo projekta „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede” koji će uz podršku USAID-a u opštini Golubac sprovesti Fondacija Ana i Vlade Divac, Regionalna razvojna agencija Braničevo - Podunavlje, opština Golubac i Projekat „Velika mala privreda”.

U okviru fonda biće obezbeđeno tri miliona dinara za razvoj poljoprivrede u ovoj opštini, odnosno za podršku poljoprivrednicima u vidu beskamatnih finansijskih pozajmica.

„Golubac je imao sreću da bude jedna od opština koja je ušla u ovaj projekat, jer smo mi prepoznali da su našim građanima, prvenstveno malim poljoprivrednim preduzetnicima, neophodne beskamatne pozajmice. Osnivanje ovog fonda je obuhvaćeno i našim razvojnim planom koji definiše razvoj poljoprivrede i razvoj turizma u Golupcu”,  izjavio je Nebojša Mijović, predsednik opštine Golubac.

Cilj fonda je investiranje u razvoj poljoprivrede u opštini Golubac, a njegovim sredstvima i aktivnostima će upravljati Regionalna razvojna agencija Braničevo - Podunavlje.

„Ovo je treći lokalni fond u regionu Braničevo - Podunavlje. Nama u narednom periodu predstoji kreiranje javnog poziva, propozicija i uslova, i da dogovorimo na koji način će sredstva biti plasirana, a po raspisivanju poziva ćemo organizovati promociju u opštini gde će biti pozvan veliki broj poljoprivrednih proizvođača kako bi se upoznali bolje sa konkursom”​, izjavila je Ivana Antonijević, direktorka Regionalne razvojne agencije Braničevo - Podunavlje.

Sredstva iz fonda biće podeljena putem javnog konkursa koji će biti raspisan tokom juna, a zatim će biti organizovana i info sesija za sve zainteresovane koji žele da se prijave za beskamatna sredstva iz fonda.

„Svedoci smo smanjenja investiranja u proizvodnju, što se oseća i u poljoprivredi, posebno kod malih poljoprivrednika koji imaju još manje opcija da dođu do povoljnih finansijskih sredstava. To je i bila naša zamisao kada je pokrenut prvi fond - da to bude jednostavan mehanizam, koji će se lako preslikavati na druge opštine, novčani fond rasti tokom vremena i najvažnije, omogućavati svake godine poljoprivrednicima da dođu do neophodnih sredstava za ulaganje u proizvodnju. Saradnjom lokalnih samouprava, regionalnih razvojnih agencija i Divac Fondacije, uz podršku USAID-a, za samo 4 godine osnovano je 16 fondova širom Srbije, ukupne vrednosti 700.000 dolara, a 274 poljoprivrednika je do sada dobilo beskamatne pozajmice”​,  istakla je je Ivana Božić, menadžerka za razvoj ljudskih kapaciteta i inkluziju na projektu Velika mala privreda (USAID).

Opština Golubac je treća opština koja je ove godine osnovala Lokalni fond za razvoj poljoprivrede, a od 2020. pokrenuto je ukupno 16 sličnih fondova širom Srbije uz podršku USAID-a – u Golupcu, Sečnju, Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu, Novoj Crnji, Velikoj Plani i Aranđelovcu. Sa još tri opštine su potpisani ugovori o osnivanju fondova koji će biti realizovani do kraja godine.

„Ovo je treći fond osnovan ove godine, a nadamo se da će još opština uvideti prednosti ovog mehanizma i pridružiti se projektu”​ rekao je Milijan Maraš, menadžer za poljoprivredne projekte u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

To Top