U gradskoj kasi sledeće godine oko 5,3 milijardi dinara

Požarevac

Ekonomija

U gradskoj kasi sledeće godine oko 5,3 milijardi dinara

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Posle obimne rasprave, na današnjoj sednici Skupštine grada Požarevca usvojen je budžet grada za 2020.godinu.

Kao što se i očekivalo, najznačajnija tačka dnevnog reda izazvala je najžustriju i najobimniju raspravu. Inače rasprava je bila ograničena na 20 minuta, što je naišlo na negodovanje opozicionih odbornika.

Prihodi u budžetu planirani su na oko 3,5 milijardi dinara, dok  će deficit iznostiti oko 1,8 milijardi dinara i finansiraće se iz neutrošenih i prenetih sredstava  iz prethodnih godina. 

>>KAKO ĆE POŽAREVAC TROŠITI NOVAC IZ BUDŽETA U 2020.GODINI<<

Odluka o budžetu će stupiti na snagu ranije, odnosno pre zakonom predviđenih osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Dr Zvonimir Blagojević, odbornik GG „Iskorak“,  zamerio je vladajućoj strukturi da se opet kasni sa usvajanjem budžeta, jer po zakonu to treba da se učini do 20. decembra, i napomenuo da se ponovo prenosi 1,8 milijardi dinara u narednu godinu, što znači da je realizacija budžeta slabija.

„Inflacija od tri odsto je „pojela“ 54 miliona dinara od tih 1,8 milijardi, i to sve zahvaljujući lokalnoj vlasti koja nije u stanju da utroši na milijarde dinara zarad dobrobiti ovog grada“, kazao je Blagojević.

Dr Zvonimir Blagojević, odbornik GG „Iskorak“

Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca, zadovoljan  je što je bilo rasprave i što se dosta odbornika javilo. Odgovarajući na primedbe da budžet nije razvojni naglasio je da itekako jeste.

„To što imamo velika sredstva to nije samo prenos neutrošenih sredstava iz prethodnih godina, već investicije se prenose u sledeću godinu, pa se finansijski ne završavaju u tekućoj budžetskoj godini, što često dovodi do polemike“, kazao je on.


Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca

 Kancelarija za javna ulaganja je, po rečima Saše Valjarevića, koordinatora za javna preduzeća i investicije grada Požarevca, donela odluku da u Požarevcu finansira tri projekta: rekonstrukcije stare bolnice, Doma zdravlja i Medicine rada, kao i rekonstrukciju i dogradnju Osnovne škole  Dositej Obradović.

„Imamo informaciju da će za školu biti odobreno 280 miliona dinara. Što se tiče Doma zdravlja i Medicine rada, morali smo da raskinemo ugovor sa projektantskom kućom jer nije ispoštovala rokove, tek će biti raspisana nova javna nabavka za projektanta. Za projekat rekonstrukcije stare bolnice sutra bi trebalo da bude objavljena javna nabavka“, kazao je Valjarević.


Saša Valjarević, koordinator za javna preduzeća i investicije grada Požarevca

Dr Srećko Bosić, odbornik Socijalističke partije Srbije, izneo je primedbu zašto se za nabavku rendgena za požarevački Dom zdravlja opredelilo samo 14 miliona dinara, jer uzevši u obzir potrebe i neophodan kvalitet aparata, trebalo bi izdvojiti bar 30 miliona dinara. Podsetio je na radove u bolnici od projekta prenamene nove bolnice 2006. do projekta za staru bolnicu, koja je planirana da bude objekat u kojem će se lečiti bolesnici od malignih bolesti u terminalnim stadijumu i to kao republička ustanova.

„Zbog toga je to prošlo sa ovim projektom kod Evropske unije borba protiv malignih bolesti. Šta je zajednički činilac za sve ove stvari? U svemu je učestvovao SPS preko svojih članova“, istakao je Bosić.

Dr Srećko Bosić, odbornik Socijalističke partije Srbije

Valjarević je rekao da u okvuru rekonstrukcije stare bolnice nisu predviđeni samo građevinski radovi, nego i opremanje kompletne bolnice (20 hiljada kvadrata)  i  da isto to važi i za Dom zdravlja i Medicinu rada.

To Top