U planu eksploatacija zlata u opštini Žagubica

Žagubica

Društvo

U planu eksploatacija zlata u opštini Žagubica

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Istraživanja su pokazala da Homolje krije velike količine zlata.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donelo je odluku o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene eksploatacije zlata na istražnom prostoru „Potaj Čuka – Tisnica” na životnu sredinu.

Strateška procena se radi za područje prostornog plana koji obuhvata delove teritorije opština Žagubica i Majdanpek. Preciznije, u opštini Žagubica to su delove katastarskih opština Žagubica, Laznica Selište i Laznica selo, a u opštini Majdanpek delove katastarskih opština Jasikovo i Leskovo.

Strateška procena za ovo područje prostornog plana će biti zasnovana na studijsko-analitičkoj dokumentaciji iz oblasti prostornog planiranja, zaštite životne sredine, zaštite prirode i drugoj relevantnoj dokumentaciji.

Rok za izradu Strateške procene je 12 meseci, a sredstva za izradu Strateške procene obezbeđuje „Avala resources“ d.o.o.

Istraživanja koja su sprovedena 2014. godine pokazala su da Homolje krije ogromne rezerve plemenitog metala, koje su procenjene na oko 70 tona, a za pokretanje prvog rudnika zlata u Srbiji potrebno je 177 miliona dolara. To je ekonomska procena koju je za Projekat zlata “Timok” uradila nezavisna kompanija AMEC iz Perta u Australiji, objavio je tada Danas.

Više o tome pročitajte OVDE.

To Top