U planu obnavljanje nadvožnjaka u Hajduk Veljkovoj ulici

Požarevac

Društvo

U planu obnavljanje nadvožnjaka u Hajduk Veljkovoj ulici

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Procenjena vrednost javne nabavke projekta rekonstrukcije nadvožnjaka je 666.666,00 dinara bez PDV-a.

Armiranobetonski nadvožnjak preko železničke pruge nalazi se u ulici Hajduk Veljka u Požarevcu. Sama konstrukcija putnog objekta je od armiranog betona, raspona 7,50 metara. Konstrukcija ima vidna oštećenja, u vidu degradiranja zaštitnog sloja armature i to naročito u donjoj zoni armiranobetonske kolovozne ploče propusta, a takođe su na propustu uočena oštećenja u vidu korozije armature na svim mestima gde je zaštitni sloj otpao.

Na armiranobetonskim oporcima postoje oštećenja u vidu pukotina različite širine i pravca pružanja. Takođe, konstrukcija nadvožnjaka sa jedne strane poseduje pešačku stazu. Pešačka staza je izrađena od montažnih armiranobetonskih grednih T nosača, koji su usled loše montaže i neadekvatnog održavanja počeli da se odvajaju i da stvaraju slobodan prostor između njih, koji za posledicu u budućnosti može imati nebezbedno kretanje pešaka preko konstrukcije nadvožnjaka. Došlo je i do oštećenja asfalta nad samom konstrukcijom nadvožnjaka. Projektom rekonstrukcije neophodno je, kao prvi korak,izvršiti pregled i procenu stanja postojeće konstrukcije, a tek potom dati adekvatne sanacione mere.

Pregledom i procenom stanja potrebno je izvršiti sledeće aktivnosti: analizu postojeće projektno-tehničke dokumentacije, geodetsko snimanje, vizuelni pregled konstrukcije,  ispitivanje konstrukcije i kontrolni statički proračun. Na osnovu prikupljenih podataka o postojećoj konstrukciji, potrebno je sprovesti kontrolni statički proračun kojim bi se dokazala nosivost i stabilnost konstrukcije ili ukazala potreba za ojačanjem iste. Tek nakon detaljnog pregleda i procene stanja postojeće konstrukcije, potrebno je dati sanacione mere koje će garantovati nosivost, stabilnost i upotrebljivost konstrukcije predmetnog objekta.

Pored sanacije same konstrukcije, neophodno je dati i rešenje odvođenja vode sa nadvožnjaka, koje je sada neadekvatno. Preko nadvožnjaka prelaze instalacije, čija je čelična konstrukcija za kačenje na nadvožnjak pretrpela znatna oštećenja, te je potrebno dati novo rešenje konstrukcije za nošenje instalacija.

Prilikom izrade projekta rekonstrukcije, potrebno je težiti ka tehničkim rešenjima, tako da se prilikom izvođenja radova ne mora obustavljati saobraćaj preko nadvožnjaka. Krajnji rok za dostavljanje ponuda je 29. januar.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top