U Požarevcu živi više od 6.000 osoba sa nekom vrstom invaliditeta

Požarevac

Događaji

U Požarevcu živi više od 6.000 osoba sa nekom vrstom invaliditeta

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Predstavnici i članovi šest požarevačkih udruženja danas su u centru grada obeležili Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Radmila Stjepović, sekretar „Društva za cerebralnu i dečiju paralizu“ Požarevac istakla je da su 1992. godine Ujedinjene nacije rezolucijom 47/3 obavezale sve zemlje na svetu da obeleže 3. decembar, sa ciljem da unaprede položaj osoba sa invaliditetom.

,,Po statistici oko 15 odsto svetske populacije ima neki vid invaliditeta. Cilj ove kampanje je da se promovišu njihove vrednosti i mogućnosti. Međutim, koliko god da radimo na tom položaj, još uvek su prisutni brojni problemi sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom: fizičke i socijalne barijere, predrasude, nejednakost u  zapošljavanju, obrazovanju, pojava siromaštva i nedostatak pomagala”, kazala je Stjepanović.

 

Udruženja obeležila Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Pored „Društva za cerebralnu i dečiju paralizu“ Požarevac, u obeležavanju ovog značajnog datuma učestvovali su: Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih, Međuopštinsko  udruženje gluvih i nagluvih, Udruženje za pomoć osobava sa L Down sindromom „8 dan“, Međuopštinsko udruženje civilnih invalida rata i Međuopštinsko udruženje mentalno nedovoljno razvijenih i autističnih lica Požarevac.

Povodom obeležavanja ovog značajnog datuma oni su organizovali prodajnu izložbu radova svojih članova.

Izložba u centru Požarevca

Po utvrđenim podacima prilikom izrade Lokalnog akcionog plana za unapređivanje položaja osoba sa invaliditetom, na teritoriji Požarevca živi više od 6.100 osoba sa različitim vrstama problema invalidnosti, dok broj registrovanih osoba sa različitom vrstom invaliditeta u Centru za socijalni rad Požarevac iznosi oko 540.

To Top