U Srbiji 31,9 odsto stanovnika konzumira duvan

Požarevac

Zdravlje

U Srbiji 31,9 odsto stanovnika konzumira duvan

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

U Srbiji se prema kalendaru javnog zdravlja, svakog 31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvana. Ove godine je pod sloganom: „365 dana bez duvana”, naglašavajući značaj prestanka pušenja.

Prema rezultatima istraživanja zdravlja Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batutˮ iz 2019. godine, u Srbiji 31,9 odsto stanovnika koristi neki duvanski proizvod, najviše među stanovništvom starosti od 45 do 54 godina.

Najčešće korišćeni duvanski proizvod su cigarete, koje svakodnevno puši 27,1 odsto stanovništva starosti 15 i više godina. Rezultati istraživanja zdravlja su pokazali da je skoro polovina stanovništva, 48,9 odsto, starijeg od 15 godina bila izložena duvanskom dimu u zatvorenom prostoru svaki dan, a skoro isto toliko, 49,1 odsto, nepušača je bilo zabrinuto zbog štetnih posledica izloženosti duvanskom dimu.

Zaposleni u Zavodu za javno zdravlje Požarevac, zajedno sa svim kolegama i saradnicima iz domova zdravlja Braničevskog i Podunavskog okruga podsećaju da je prestanak pušenja jedan od najznačajnih koraka koji pušači mogu preduzeti u cilju poboljšanja svog zdravlja, bez obzira na godine života i dužinu pušačkog staža.

Duvanski dim sadrži preko 7.000 različitih supstanci, među kojima je preko 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja. Gotovo da nema organa u ljudskom telu na koji duvan nema štetan uticaj.

Pušenje i upotreba duvana negativno deluju na imuni sistem, što otežava sposobnost organizma da se brani od infekcije, pa se iz navedenih razloga pušači mogu smatrati posebno osetljivom grupom stanovništva kada je u pitanju koronavirus.

Više o tome pročitajte OVDE.

To Top