U Srbiji od karcinoma grlića materice godišnje umire u proseku 468 žena

Braničevo

Zdravlje

U Srbiji od karcinoma grlića materice godišnje umire u proseku 468 žena

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 18. do 24. januara 2021. godine, u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već petnaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.

Evropskom nedeljom prevencije raka grlića materice prenosi se poruka svim ženama o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od ove preventabilne bolesti.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „Bolje sprečiti nego lečiti – redovnom kontrolom pobedićemo karcinom  grlića matericeˮ je slogan 15. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koji pokreće žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda.

Rak grlića materice je prepoznat kao ozbiljan javnozdravstveni izazov u Srbiji. Ministarstvo zdravlja je zato krajem 2012. godine uvelo organizovani skrining raka grlića materice. Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u proseku se u Srbiji svake godine registruje nešto manje od 1.200 novoobolelih žena od karcinoma grlića materice. Prema istom izvoru u Srbiji od karcinoma grlića materice svake godine umire u proseku 468 žena, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Više na tu temu pročitajte OVDE.
 

To Top