U SUSRET SVETOM NIKOLI: Riba nikad skuplja, ali post se uglavnom poštuje

Požarevac

Društvo

U SUSRET SVETOM NIKOLI: Riba nikad skuplja, ali post se uglavnom poštuje

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Svečari se ipak drže tradicije i riba je sastavni deo slavske trpeze u vreme posta, ali su ih cene neprijatno iznenadile.

Sezona slava uveliko traje, a kako je od 29. novembra počeo Božićni post, na slavskoj  trpezi obavezna je riba. Ove godine svečare u Požarevcu, ali i širom Srbije, dočekale su znatno više cene.

„Najpopularniji“ šaran poskupeo je 150 dinara po kilogramu u odnosu na prošlu godinu, te se prodaje i do 570 dinara. Riba „amur“ ide i do 520 dinara, a najjeftiniji je „tostolobik“ koji može da se pazari za 450 dinara po kilogramu. Som je rekorder u ceni i za njega treba izdvojiti čak 900 dinara po kilogramu.


Riblji proizvodi

Prodavci ribe kažu da su nabavne cene  povećane, te su i i oni morali da koriguju svoje. „Krivac“ za ovaj atak na novčanike, kako kažu prodavci,  je sama priroda. Prošle zime, objašnjavaju oni, došlo je do pomora ribe usled niskih temperatura, a letos se zbog visokih temperatura riba prosto ugušila usled nedostatka kiseonika.

Kupaca na pijaci „Krug“ ima manje nego ranije, ali ima.

Penzionerka iz Požarevca, i pored toga što, kako kaže, ima niska primanja, za slavu mora da ima za sveću kolač, pasulj i ribu.

Većina građana koje smo danas zatekli u kupovini ribe, izričiti su u poštovanju posta za slavu.

  „Jeste skupo, ali dok sam ja živ postiće se i kupovaćemo ribu, kao što su to radili i naši preci, a posle mene neka rade kako hoće“, kaže naš sagovornik iz okoline Požarevca.


Slava bez ribe ne može

Na glavnoj požarevačkoj pijaci ima i smrznute ribe, koja je nešto pristupačnija, a nudi se i dosta šarenolik asortiman i morskih proizvoda, kao i drugih ribljih proizvoda poput štapića, pljeskavica...

6 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top