U toku je realizacija projekta parternog uređenja  Ramske tvrđave

Veliko Gradište

Društvo

U toku je realizacija projekta parternog uređenja Ramske tvrđave

Foto: spomenicikulture.org.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Pored parternog uređenja unutrašnjeg prostora tvrđave, planirano je i uređenje prilaznih staza i šireg područja oko utvrđenja.

Krajem marta 2019. godine započeli su radovi na uređenju prostora Tvrđave Ram, spomenika kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju. Do sada je izvedeno nivelisanje terena unutar i oko utvrđenja, konzervacija eskarpe,  uređenje glavnog prilaznog puta i postavljanje podzemnih instalacija za dekorativno osvetljenje, a u planu je i ozelenjavanje površina, popločavanje staza i opremanje mobilijarom neophodnim za korišćenje kulturnog dobra u turističke svrhe.

Do kraja godine očekuje se i realizacija pete faze arheoloških istraživanja u organizaciji Regionalnog zavoda, navodi se na sajtu “spomenicikulture.org.rs”.

Radovi se izvode pod konzervatorskim nadzorom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, dok je Projekat uređenja okoline (unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora) Tvrđave Ram izradila turska firma Grid Enerji ins. Muh. Dan. San. Ve Tic. AS. iz Izmira, koja je ujedno i izvođač radova.

Sredstva za realizaciju projekta je obezbedila je Agencija za saradnju i koordinaciju Vlade Republike Turske - TIKA.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top