Udruženje “Osmi dan” proslavilo osmi rođendan

Požarevac

Događaji

Udruženje “Osmi dan” proslavilo osmi rođendan

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Udruženje za pomoć osobama sa L-Daun sindromom „Osmi dan“ danas je obeležilo osam godina postojanja i uspešnog rada.

Po rečima Nevenke Gajić, predsednice Udruženja “Osmi dan”, rođendan proslavljaju u krugu članova, najbližih saradnika i dece koja se najviše raduju ovom događaju.

“Tokom ovih osam godina stekli smo mnogo dobrih prijatelja i saradnika i danas sa ponosom mogu reći da smo izgradili respektabilno ime. Udruženje ne bi moglo da funkcioniše da nije medija, koji pomažu u promovisanju, i naših saradnika radioničara, koji kroz projekte lokalne samouprave veoma kvalitetno i srčano rade sa našom decom na stimulaciji, socijalizaciji, koncentraciji, dakle svemu onom što je potrebno da funkcionišu iole samostalno i da im život bude kvalitetniji, bolji i sadržajniji. Deca su nam zdrava, dobra, uspeli smo da iz pandemije koja je u čitavom društvu ostavila posledice izađemo bez većih stresova”, istakla je Gajić.

 

Nevenka Gajić

Udruženje danas ima 19 članova uzrasta od dve i po do 40 godina i upravo zbog širokog raspona uzrasta članova, različiti su i problemi sa kojima se susreću.

“Svaka starosna kategorija donosi po jedan novi izazov koji treba da se reši kao što je polazak u vrtić, školu, adaptacija na školske dane, adaptacija posle školovanja, upis u srednju školu i zapošljavanje. To su pitanja koja u hodu rešavamo u udruženju i živimo život kao svaka porodica - jedan dan je sunčan, drugi oblačan, treći kišovit, padamo i dižemo se”, iskrena je Gajić.

Što se tiće planova za predstojeći period, najavila je da uskoro kreću sada već standardni projekti: muzička, šahovska i kreativno – stimulativna proizvodna radionica. Ove godine udruženje je nosilac projekta sportsko-rekreativne stimulativne radionice kojom će biti obuhvaćena sva udruženja, odnosna sva deca sa smetnjama u razvoju.

Pored toga, planiraju u septembru trodnevnu ekskurziju u Republici Srpskoj za cele porodice. Nevenka objašnjava da putovanje ima veliki značaj za decu i roditelje, da se odmore, opuste i druže.

To Top