Udruživanje vlasnika šuma najbolje rešenje

Kučevo

Događaji

Udruživanje vlasnika šuma najbolje rešenje

Foto: B.K.

How Good Of A Friend Are You Really?

Lokalna samouprava podržava i promoviše udruživanje privatnih vlasnika parcela pod šumama jer je to najbolji način da se iste održavaju i koriste.

U Srbiji je oko 4,5 milona parcela pod šumama u privatnom vlasništvu. 

To čini 50 % ukupne površine šumskih zasada. Od toga, na blizu 1.236.000 hektara stručno savetodavne poslove vrše Javna preduzeća za gazdovanje šumama. 

Kada se uzme u obzir da su su vlasnici najvećeg dela tih parcela u poznijem starosnom dobu ili žive u gradovima i decenijama ne obiđu svoje šume, onda razumljivo zašto je udruživanje vlasnika šuma od izuzetnog značaja ne samo za njih već i za društvo u celini. 

Iz tog razloga u Svečanoj sali SO Kučevo održana je prezentacija mogućnosti koje bi ovakvo udruživanje pružilo svim zainteresovanima. 

Na skupu su govorili direktor u Upravi šuma Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Saša Stamatović, viši savetnik u Upravi šuma istog ministarstva Ljiljana Sovilj i M.Sc. Bogdan Letica, samostalni savetnik u Upravi. 

Skupu su prisustvovali i predstavnici Nemačke agencije za međunarodnu saradnju GIZ, a projekt menadžer Aleksandra Pantić, je skupu predstavila brošuru o udruživanju. 

U ime lokalne samouprave skup je otvorio Siniša Brsanović, a bili su prisutni i nosioci najviših funkcija, predsednik opštine Novica Janošević, predsednik SO Vladimir Stojanović i zamenica predsednika opštine Slavica Bulutić. 

Sastanku su prisustvovali i Nenad Živković direktor JŠ Severni Kučaj, predstavnici Udruženja privatnih vlasnika šuma iz Žagubice, predsednici saveta mesnih zajednica sa teritorije opštine i vlasnici privatnih šuma. 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top