Ugrožena bezbednost dece na internetu

Malo Crniće

Događaji

Ugrožena bezbednost dece na internetu

Foto: Sanja Stojadinović

How Good Of A Friend Are You Really?

Predavanja „Bezbednosti dece na internetu“, organizovana za osnovce opštine Malo Crniće.

Svim učenicima od petog do osmog razreda sve četiri osnovne škole na teritoriji Malog Crnića predavanja je održala Katarina Jonev Ćiraković, edukator na temu bezbednosti dece i mladih na internetu i društvenim mrežama, koja je održala više od 200 predavanja u 17 gradova širom Srbije i autor je knjige ,,Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje’’.

„ Zaštita dece i mladih na internetu jedan je od prioriteta u oblasti bezbednosti. Svedoci smo da iz dana u dan raste broj internet predatora i opasnosti koje vrebaju mlade sa globalne mreže. Važno je i informisati decu i mlade o postupcima koji se smatraju nedoličnim i nedopustivim na internetu, koje sadržaje ne smeju da objavljivljuju i zbog čega sve mogu da snose posledice – rekla je Jonev Ćiraković

Po njenim rečima ukupno je održano osam predavanja na kojima su prisustvovali i nastavnici, pedagozi i psiholozi svake škole.

„Deca su odlično reagovala i učestovala na interaktivnim predavanjima. Samo kontinuiranom i pravilnom edukacijom mladima možemo da pomognemo kako da izbegnu greške u ponašanju na internetu kao i da im pomognemo da razviju zdrave sajber identitete“, kazala je ona.

Јedan od najvećih problema sa kojima se osnovci suočavaju je i internet zavisnost i internet vršnjačko nasilje, na šta je na predavanjima posebno obraćena pažnja.

„Jedan od načina da zaštitimo decu na internetu, jeste da im objasnimo i pomognemo da stvore naviku da ne prihvataju zahteve za prijateljstvo i praćenje na društvenim mrežama od osoba koje ne poznaju ili od onih koje znaju površno, samo iz viđenja. Ako decu od malih nogu učimo da ne komuniciraju sa nepoznatim ljudima na ulici, onda moramo da im objasnimo da ne komuniciraju ni sa nepoznatim ljudima na društvenim mrežama. Bitno je naglasiti da internet nasilje, koje uključuje slanje poruka uznemirujućeg sadržaja, širenje uvredljivih komentara, vređanje i uznemiravanje,  ne sme da se zataškava. Bilo da dete trpi nasilje ili posmatra, a ne učestvuje u njemu, dužno je da prijavi jer takvo ponašanje nije dopustivo, i mora se na vreme sankcionisati“, zaključila je Jonev Ćiraković.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top