Uhapšene još četiri osobe zbog zloupotreba u EPS-u

Braničevo

Hronika

Uhapšene još četiri osobe zbog zloupotreba u EPS-u

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu danas su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Poreske policije Ministarstva finansija Srbije uhapsili četiri lica osumnjičena za pranje novca i poreska krivična dela, u okviru proširenja istrage koja se vodi protiv šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS).

Naredbom o proširenju istrage obuhvaćeno je ukupno šest lica, četiri lica koja su danas lišena slobode i dva lica protiv kojih se već vodi istraga i koji se nalaze u pritvoru.

To su Bojan Vladimir S. odgovorno lice stranog privrednog društva “Italiana Construcioni” S.P.A ogranak u Beogradu i “Meta Balkan” doo Beograd, Nemanja T. direktor privrednog društva “Bauwasen” doo iz Lazarevca, koji se nalaze u pritvoru, kao i Velimir B. odgovorno lice privrednog društva “Profil Projekt“ doo Beograd, Dragan R. odgovorno lice privrednog društva “Nib Part” doo Beograd, Nikola L. odgovorno lice privrednog društva “Sbos Construction” doo Beograd i Siniša K. vlasnik preduzetničke radnje za autoprevoz iz Uba.

Sumnja se da je Bojan Vladimir S. nakon izvršenih uplata novčanih iznosa od strane investitora JP EPS po osnovu ispostavljenih privremenih situacija u vezi sa ugovorom za izgradnju industrijskog koloseka od 18. aprila 2017. godine, novac u iznosu od 317.203.601,78  dinara koristio tako što je ga je prebacivao privrednim društvima “Profil projekt”, “Nib Part’” i “Sbos Construction”, kao i preduzetničkoj radnji u vlasništvu Siniše K, za navodnu kupovinu šina, elektroopreme i drugog materijala za izgradnju industrijskog koloseka, po lažnim fakturama.

Potom su, kako se sumnja, odgovorna lica pomenutih privrednih društava novac prebacivala na račun PD “Bauwasen” doo iz Lazarevca, čije je odgovorno lice takođe sačinjavalo lažne fakture i dokumentaciju o ovoj nabavci, kao i o nabavci šina i drugog materijala od PD „Metal Balkan” doo Beograd.

Nakon toga je Nemanja T. deo novca u iznosu od 92.853.739 dinara predao Bojanu Vladimiru S, dok je preostali deo novca je zadržao na računu PD „Bauwasen” doo iz Lazarevca.

Takođe, iz navedenih protivpravnih radnji proizlazi i osnov sumnje da su osumnjičeni izvršili i poresko krivično delo kojim je prouzrokovana šteta za budžet Srbije u iznosu od 76.445.260 dinara.

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična dela pranje novca i poreska utaja iz Krivičnog zakonika, kao i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Osumnjičenima koji su danas lišeni slobode određeno je zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, nakon čega će biti donete odluke o daljem postupanju, navodi se u saopštenju VJT.

U ovom predmetu je krajem februara pokrenuta istraga protiv šest lica zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.

MALVERZACIJAMA OŠTETILI EPS ZA OKO 7,5 MILIONA DOLARA

 

To Top