Ukrašavanje uskršnjih jaja - vreme da pokažemo kreativnost

Braničevo

Svaštara

Ukrašavanje uskršnjih jaja - vreme da pokažemo kreativnost

Foto: Pixabay, E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Srbiji je od davnina običaj da se jaja farbaju na Veliki petak – dan kojim se obeležava raspeće Isusa Hrista.

Mnoge porodice često zbog brojnih obaveza farbaju jaja i u subotu, dan pred Uskrs. Ipak, sve porodice poštuju isti običaj – prvo jaje uvek se farba crvenom bojom i naziva se ,,čuvarkuća”, jer štiti ukućanje i čuva se do sledećeg Uskrsa.

Starije domaćice i dalje farbaju jaja jednom od najstarijih tehnika – u lukovini. To izgleda tako što se na jaja stave trake, cvetići ili lišće, pa se zajedno ubace u čarapu i vežu, a potom kuvaju u šerpi sa lukovinom. To jajima daje bordo boju koja ne ostaje na rukama kada kasnije ljuštite jaje.

Najjednostavnija tehnika je kuvanje jaja u vodi u kojoj se dodaje boja iz kesice, a danas su u prodaji skoro sve boje koje možete zamisliti. Mnoge domaćice dodaju i krep papir kako bi boja bila intenzivnija. Na tako obojeja jaja mališani mogu da crtaju, boje, stavljaju šljokice, lepe nalepnice i iskažu svoju kreativnost.

Preporučljivo je da se u vodu stavi malo sirćeta i soli, piše na kesici u kojoj se nalazi boja. Na tako obojena jaja često se lepe nalepnice ili se „obuku“ u foliju. Prethodno skuvana jaja mogu se obojiti tako što se na njih sipa boja iz ampule koju je samo neophodno razmazati po celom jajetu.

Mnoge domaćice jaja farbaju pomoću namirnica i biljaka koje svako ima u svom domu. Pa tako, pomoću hibiskusa dobićete ljubičastu, kurkume žutu ili crvenog kupusa plavu boju. Za ovu tehniku potrebna su vam bela jaja, šerpa, so, sirće i ulje. Ukoliko nemate bela jaja možete obična posvetliti pomoću sirćeta i to tako što ćete ih skuvati u pola litre vode i isto toliko sirćeta.

Pored tradicionalnih, postoje i moderne tehnike farbanja i ukrašavanja jaja koje su prethodnih godina popularne. Jedna od njih je ,,ombre” tehnika u kojoj je prvo neophodno skuvati jaja i ostaviti da se ohlade i osuše. Potom se u plitku činiju sipa prst ili dva vode i dodaju se jestive boje. Donji deo jajeta zatim se umoči u boju i zadrži oko minut, odnosno dok jaje ne primi željenu boju, nakon čega se u posudu dolije još jedan do dva prsta vode, pa se ponovno umače jaje do dna i zadržava u boji oko tridesetak sekundi. Ovaj postupak se može ponoviti još nekoliko puta da bi se dobilo nekoliko različitih nijansi.

Jedna od najpopularnijih tehnika ukrašavanja jaja jeste dekupaž. Najpre se jaja skuvaju i tek kada se ohlade pristupa se ukrašavanju. Razlistajte salvetu – jer vam je za dekupaž potreban samo jedan sloj – uzmite prvi sloj, na kom se najbolje vidi dezen. Kada odredite šta ćete staviti na jaje, umućenim belancetom namažete jaje četkicom, potom stavite komadiće salvete i nežno “ispeglajte” kako se ne bi izgužvali i na kraju premažite sa još malo belanca da bi se što bolje zalepili.

Modernih tehnika ima mnogo, a u zavisnosti od vremena koje imate na raspolaganju, možete da budete kreativni i smislite vašu tehniku.

To Top