Ukupno 20 izbegličkih porodica dobilo svoj krov nad glavom u Požarevcu (FOTO)

Požarevac

Događaji

Ukupno 20 izbegličkih porodica dobilo svoj krov nad glavom u Požarevcu (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Uručeni ključevi od 20 stanova izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji Požarevca.

Novi stanovi za smeštaj izbeglica izgrađeni su u ulici 27.aprila BB u Požarevcu, u okviru potprojekta pet Regionalnog stambenog programa (RSP) koji u Srbiji, kao vodeća institucija, sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije.

Ivica Dačić, potpredsednik Vlade RS, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica

„Regionalni stambeni program zajednički je projekat Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske koji za svoj glavni cilj ima da obezbedi trajno stambeno rešenje za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Lokalne samouprave su veoma bitan partner Regionalnog stambenog programa budući da svaka lokalna samouprava obezbeđuje lokaciju i previđenu infrastrukturu za izgradnju stambenih jedinica. Požarevac je od danas vaš novi zavičaj i novi dom, dom za postojeće ili buduće lekare, negovatelje, učitelje, vaspitače, apotekare i mnoge druge profesije koji mogu zajedno da doprinesu razvoju naše zemlje“, kazao je Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade RS, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica.

Novi stambeni blok za smeštaj izbeglica

Finansijska sredstva za izgradnju objekta obezbeđena su delom iz donatorskog fonda RSP, dok je zemljište i prateću infrastrukturu obezbedio grad Požarevac. Ukupna vrednost radova iznosi 455.395 evra, a bruto površina objekta je 1.376 metara kvadratnih.

„U ovaj projekat grad je ušao svim srcem, zahtevi koji su pred nas postavljeni ispunjeni su i uveren sam da ćete u proizvodu saradnje između Komesarijata za izbeglice i naše lokalne samouprave vi kao krajnji korisnici uživati. Predajom ključeva od novoizgrađenih stanova na korak smo od ostvarenja zacrtanog cilja, a to je da nijedna porodica sa izbegličkim statusom ne bude bez svog krova nad glavom“, rekao je Saša Pavlović, zamenik gradonačelnika Požarevca.

Saša Pavlović, zamenik gradonačelnika Požarevca

Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave u lokalne samouprave, poručio je izbegličkim porodicama da je ostalo još da se reši pitanje u vezi njihove imovine u bivšim zemljama Jugoslavije i poželeo im puno sreće u daljem životu u Požarevcu.

Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave u lokalne samouprave

Značajan partner na ovom projektu je Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru, a direktor Dušan Kovačević ističe da se nastavlja sa gradnjom i da je cilj da izbegličke porodice nakon više od četvrt veka da konačno i trajno budu stambeno zbrinute.

Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, istako je da je u saradnji sa lokalnom samoupravom Požarevca do sada zbrinuto 297 porodica tako što im je pružena pomoć da se skuće, da izgrade ili otkupe kuću ili stan.

Uručeni ključevi od stanova

U ime korisnika stanova prisutnima se obratio Milan Kosijer, koji je izbegao iz Hrvatske 1995.godine kao trinaestogodišnji dečak.

Milan Kosijer

„U Požarevcu živim 25 godina kao podstanar. Sestra i ja smo odrasli u Srbiji, završili škole, zasnovali porodice. Oženjen sam i imam dva sina. Danas za sve nas koji dobijamo stanove počinje novi život i iskreno smo zahvalni i srećni što ćemo posle dve i po decenije imati svoj krov nad glavom“, rekao je Kosijer.

Nakon svečanog presecanja vrpce objekat zvanično predat na korišćenje

Nakon obraćanja usledilo je simbolično presecanje vrpce i obilazak stanova.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top