Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama

Braničevo

Kultura

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama (FOTO)

Foto: E.M., lična arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Ni jedna manifestacija se ne može održati bez aktivnosti žena. Njihova doslednost u očuvanju kulturnog nasleđa proističe iz njihove vekovne uloge da čuvaju porodično ognjište.

Kulturnim i tradicionalnim manfestacijama, pre svega, čuva se izvornost, običajna istorija jednog naroda. Vlaška nacionalna manjina u Braničevskom okrugu, predvođena Nacionalnim savetom Vlaha sa sedištem u Petrovcu na Mlavi, na vreme je shvatila da tradiciju predaka može da očuva najpre kroz manifestacije kojima promovišu stare običaje, folklor, kuhinju, kao deo svoje kulture. Na loklanom nivou, ove manifestacije osim što doprinose promociji tradicionalnih vrednosti Vlaha, dobro donose čitavoj zajednici jer daju novu dimenziju turističkoj ponudi mesta u kojem se održavaju, ali i okoline. U većini vlaških manifestacija u Braničevskom okrugu, koje su inače dobro osmišljene, sa kvalitetnim sadržajima od kulturnih do običajnih, ima toliko raznolikosti i autentičnosti, da često privlače brojne turiste iz svih krajeva. Na nacionalnom nivou one služe da se iskaže bogatstvo i raznolikost narodnog stvaralaštva jedne države. Jer, u krajnjoj liniji, na osnovu starog i tradicionalnog gradi se i razvija novo i moderno u kulturi, umetnosti i ukupnom stvaralaštvu.  

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Bogatstvo i raznolikost kulture Vlaha

U Braničevskom okrugu ne postoji strikna podela manifestacija na nacionalnoj osnovi. Postoje manifestacije za koje se može reći da  su vlaške jer sadržajem, tematikom i misijom u potpunosti prezentuju vlašku kulturnu baštinu”, kaže Snežana Gržobić Pavlović, koordinatorka za manifestacije pri Nacionalnom savetu Vlaha Srbije.

Savet je 2013.godine utvrdio sedam glavnih kriterijuma za ocenjivanje manifestacija koje su od posebnog značaja za vlašku zajednicu: da manifestacija sadrži elemente nacionalne kulture koji čine posebnost, da se zasnivaju na izvornosti, da su dostupne široj javnosti, da imaju  za cilj predstavljanje i razmenu kulturnih sadržaja sa drugim narodima, da imaju jasnu poruku i misiju,da imaju tradiciju  u održavanju i da je lokacija održavanja strateški interes vlaške zajednice.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Članovi Odbora za kulturu Nacionalnog saveta Vlaha Srbije

Ono što se striktno ne može definisati, ali je u praksi potpuno dokazano, jeste činjenica da su žene vlaške nacionalnosti glavni čuvari tradicije Vlaha u Braničevskom okrugu.Ni jedna manifestacija ne može da prođe bez njih. One su u organizaciji velikog broja ovih tradicionalnih priredbi,a gde nisu organizatori, onda su dobrim delom zaslužne za sadržaje, ali i promociju, bez koje se ne može.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Žene su stubovi tradicije Vlaha

Krenimo redom.

Kruna svih manifestacija u Istočnoj Srbiji je „Omoljanca“ u čijoj realizaciji učestvuju članice Nacionalnog saveta Vlaha Srbije i Udruženja „Koreni“. Nastala je 2010.godine voljom naroda koji je želeo da sačuva autentičnost vlaškog kulturnog nasleđa. Omoljanca je ime starog vlaškog kola koje se izvorno sviralo na gajdama.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Takimičenja ne poznaju godine

Održava se svake prve subote u julu na platou ispred pećine Ceremošnja u opštini Kučevo. Učestvuju kulturno – umetnička društva iz svih opština Istočne Srbije i dela Pomoravlja, uključujući čak i one iz srpskih naselja, koji se takmiče za titulu najizvornijeg nastupa.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Kladurovka pripremila najbolji kačamak

Pre podne se održava takmičenje u kuvanju najukusnijeg kačamaka, muži ovaca, daračenju i upredanju vune, nadvlačenju preko pastirskog štapa, vuči zaprežnih kola i prenošenju vode na obramici, trkanje na štulama.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Prenošenje vode na obramici

Popodnevni koncept upotpunjuje izbor za najlepšu Vlajnu koja mora da bude tradicionalno odevena. Iza velikog broja ovih aktivnosti stoje, naravno, žene. Starije i Vlahinje srednjih godina glavne su u promociji starih veština, ručnih radova…One mlađe,tu su da ponesu narodnu nošnju predaka i da joj svojm lepotom vrate sjaj. Vlahinje Braničeva poznate su nadaleko po svojim rukotvorinama, replikama starih vlaških motiva. Zato ne čudi što ni Omoljanca ne može da prođe bez izložbi. Čitavog dana se na narodnom bazaru mogu pazariti domaći proizvodi iz narodne radinosti.

Uz to, posetioci se upoznaju sa tehnikama starih i pomalo zaboravljenih zanata (tkanje, daračenje i upredenje vune, kovanje, ručna obrada drveta drevnim alatkama…) sa mogućnošću  da  na licu mesta i sami isprobaju svoju umešnost.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Još jedna tradicionalna disciplina u kojoj učestvuju i žene

Ova manifestacija je regulisana propozicijama i takmičarskim pravilima i kao primer dobre prakse postala inspiracija i motivacija mnogim entuzijastima da osnuju nove manifestacije i znalački profilišu već postojeće”,navodi Gržobić Pavlović.

Folklor je takoreći nezaobilazan deo većine manifestacija,a neke su i posvećene njemu.

U Neresnici je pre dve godine nastala nova manifestacija ”Izvorni dani Neresnice” koju su mnogi prozvali neresničkim homoljskim motivima, manifestaciji koja se tradicionalno održava u Kučevu.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Izvorni dani Neresnice

Sličnost se ogleda u okupljanju velikog broja folklornih ansambala Istočne Srbije koji se predstavljaju izvornim programom iz svog kraja. U prepodnevnim satima se odvija takmičenje u pripremanju tradicionalne trpeze.

A koja se trpeza može zamisliti bez žena?

Vlahinje i na ovoj manifestaciji imaju veoma značajnu ulogu u očuvanju i predstavljanju tradicije svog naroda. Vredno spremaju stara jela po recepturi svojih baka, a vlaške specijalitete, slane i slatke,svaki posetilac, gost i putnik namernik može da degustira.Da ne govorimo o tradicionalnom vlaškom gostoprimstvu koje neguju s velikim zadovoljstvom, baš kao u stara dobra vremena na ognjištima neresničkih porodica. Vlahinje su neizostavni deo svih folklornih ansambala. Na nastupima i takmičenjima ponosno nose vlašku nošnju,a starim igrama čuvaju izvornost, kulturu Vlaha i identitet predaka.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Vlaška nošnja čuvar identiteta tog naroda

“Izvorni dani Neresnice” poznati su i po defileu svih učesnika koji se završava narodnim kolom koje igraju i učesnici i posetioci. Manifestacija se odvija poslednje subote jula. Organizator je KUD “Stara Vlajna” iz Neresnice.

 Vlasi neguju kult mrtvih kroz veliki broj običaja od kojih se izdvaja Priveg. To je svetkovina koju priređuje svako vlaško selo u vreme  mesnih i belih poklada. U centru sela pali se velika vatra  koja predstavlja glavni obredni, religijski i društveni događaj. “Za Vlahe je “priveg” vatra za one koji su umrli bez sveće i kad se vatra razgori, svetlost i toplota namenjuju se pokojnicima kao i bogata trpeza koja je za tu priliku pripremljena.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Vatra namenjena umrlima bez sveće

Oko vatre se igra kolo do zore”, objašnjava Snežana Gržobić Pavlović.

“Priveg” u selu Laznica kod Žagubice uvršten je u kalendar manifestacija Turističke organizacije Srbije. Uloga žena u ovom običajnom ritualu, ali i lazničkoj manifestaciji nije mala. Vlahinje pripremaju obilje hrane koja se namenjuje mrtvima. Vreme i trud koje ulažu u to, deo je tradicije vlaškog naroda. One su te običaje nasledile i o njima učile od svojih majki i baka, da bi ih potom I one same prenosile na svoju decu.

U Laznici se održavaju i “Dani zdrave hrane” , kulturno gastonomska manifestacija na kojoj se organizuju stručna predavanja na temu zdave ishrane, u koju spada veliki broj vlaških tradicionalnih specijaliteta.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Žene su domaćini ove manifestacije

Ova manifestacija je idealna prilika da se predstavi veliki broj udruženja žena vlaške nacionalnosti iz Braničevskog okruga i šire. Ta udruženja ovu priliku zaista dobro iskoriste. Nastupu, izložbi i degustaciji specijaliteta prethodi velika priprema, i naravno ogroman trud i znanje Vlahinja.Žene su i domaćini ove manifestacije, tačnije Udruženje “Nezaborav” i “Etno dame”, čiji nazivi govore o njihovom usmerenju ka očuvanju tradicije.

Mesna zajednica Kladurovo, tamošnji KUD „Izvor mladosti“ i Udruženje žena „ Zlatne ruke“, treće nedelje jula od 2009.godine organizuju „Žumarijadu“. To je manifestacija od posebnog značaja za vlašku zajednicu jer se na njoj odvija takmičenje u spremanju žmara, autentičnog vlaškog  jela  bez koga je danas praktično  nezamislivo slavlje u  petrovačkoj opštini.

Tajnu spremanja poznaju isključivo domaći meštani, dok šira javnost zna da je u pitanju kuvanje ovčjeg mesa u velikim kazanima, koje se tokom pripreme usitnjava i vraća na vatru uz dodavanje kukuruznog brašna. Priprema ovog jela traje čak 16 sati i tek tada je spremno za posluženje“, priča koordinatorka manifestacija u NSV.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Udruženje žena iz Kladurova idejni tvorac manifestacije

Ovu manifestaciju krasi i bogat kulturno- umetnički program koji uređuje ženska ruka, predvodnica kladurovskog KUD-a. Ideja za održavanje Žumarijade je potekla od žena Kladurova koje su većinom članice udruženja „Zlatne ruke“. One su se organizovale i renovirale staru zgradu Mesne zajednice preuredivši je u stalnu etnografsku postavku kojoj mogu da pozavide i neki muzeji.

Od 2011.godine se u maju održava Sabor frulaša i dudučara “Homoljska frula” u Osanici. Za ovu našu priču važan je jer u njemu učestvuje i takmiči se veliki broj mladih frulašica, iako se misli da je to “muška” manifestacija.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Mlade frulašice na Saboru

Organizator je Udruženje frulaša i etnomuzičara „Fluer“ i mesna zajednica „Pobeda“ Osanica. Prema rečima Snežane Gržobić Pavlović Sabor ima za cilj očuvanje i negovanje tradicije, kulture i običaja Homolja i drugih krajeva Srbije , da evidentira nezabeležene pesme i kola, da neguje umeće sviranja frule, da unapredi postojeće oblike i da traga za novim izvornim blagom.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Snežana sa sestrama Marić, frulašicama iz Osanice

Takmičarskog je karaktera i predstavlja kvalifikacije za Sabor frulaša Srbije u Prislonici.Pravo na takmičenje imaju samo  narodni svirači koji se ne bave profesionalno muzikom.

Porodin je vlaško selo u opštini Žabari koje se ponosi KUD-om „Mladost“. Ono bez prestanka radi više od 60 godina i poslednjih sedam godina ga uspešno vodi ženska ruka. Od 2001.godine, svakog 4.avgusta ovo društvo sa svojom Mesnom zajednicom organizuje manifestaciju „Igraj, pevaj Srbijo“.

Cilj je očuvanje kulturnog nasleđa sela Porodin, prezentovanje folklornog  i kulturnog stvaralaštva, sticanje prepoznatljivosti i brenda na teritoriji Srbije, a i van naših granica“, kaže Gržobić Pavlović.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
U Porodinu igra cela Srbija

Koncertu folklornih ansambala prethodi održavanje okruglih stolova sa  predstavnicima gostujućih kulturno- umetničkih društava na kojima se razmenjuju iskustva i ugovaraju gostovanja. Glavnom ulicom Porodina prolazi defile svih učesnika koji u narodnim nošnjama pevaju i igraju. Na manifestaciji su zastupljene prodajne izložbe tradicionalnih jela i proizvoda narodne radinosti koje izlažu udruženja žena.

 U duhu tradicije i očuvanja starih  zanata, sportskih igara, spremanja etno hrane i očuvanja  običaja, nošnje, pesama i igara,  organizuje se i “Uskršnji etno festival” u Poljani kod Požarevca.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Uskršnji etno festival – ženska ruka u središtu pažnje

I to je prilika da se predstavi veliki broj udruženja žena vlaške nacionalnosti sa svojim narodnim umotvorinama i tradicionalnom hranom. Ovom prilikom se održava takmičenje u tucanju šarenih uskršnjih jaja i bira najlepše ukrašeno jaje, koje, uobičajeno, šaraju žene i deca.

Sredinom jula u Golupcu se održava „Etno sabor“  koji prati više hiljada posetilaca iz zemlje i sveta.

To je odlična prilika da se prikaže bogata kulturna baština podneblja Braničevskog okruga i Homolja, kao i izvanredna turistička ponuda opštine Golubac. Zato se na saboru predstavljaju reprezentativni programi kulturno -umetničkih društava koji najbolje oslikavaju kulturu i tradiciju krajeva iz kojih dolaze“, objašnjava naša sagovornica.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Etno sabor kraj Dunava

Na  štandovima postavljenim duž šetališta pored Dunava, posetioci mogu da vide veliki broj etno postavki u kreaciji udruženja žena iz cele Srbije, da probaju mnošto specijaliteta pripremiljenih na tradicionalan način, tu su ručni radovi  inspirisani narodnim motivima kao i modna revija.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Lepša od lepše...

Organizuje se i izbor za najlepšu devojku sabora koji podrazumeva sprovođenje takmičenja kandidatkinja u znanju i spretnosti za obavljanje ženskih radova u domaćinstvu, poput mešenja hleba, upredanju vune uz pomoć preslice i vretena, mućenju jaja žicom za patišpanj   i slično“, priča Snežana Gržobić Pavlović.

Čak ni „Sabor bačijara Srbije -Bačijada“ koji se prve subote po Đurđevdanu održava od 2005.godine u Stamnici kod Petrovca na Mlavi, ne prolazi bez žena, iako se za ovu manifestaciju može reći da je vodi muška ruka.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbamaNi Bačijada ne može bez folklora

Cilj ove manifestacije je da se stari običaj koji označava odlazak ovaca na ispašu ne zaboravi  kao i da se prida važnost razvoju uzgajanja ovaca. U revijalnom delu se odvija takmičenje u muži ovaca i pastirske igre, a od pratećih sadržaja priređuju se  izložbe domaće  radinosti, tradicionalno pripremljenih jela, pića, meda i drugih originalnih proizvoda sa ovog područja gde su žene najbrojniji izlagači. Udruženje žena “Stamničanke” iz tog sela učestvuju u organizaciji i realizaciji ove manifestacije. Nagrada sledi  i za  najukusnije tradicionalno jelo.

Izletište Točak se nalazi u opštini Malo Crniće, na tromeđi srpskog sela Kula i vlaških sela Kobilje i  Aljudovo. U želji da očuvaju  svoje kulturno nasleđe i neguju svoje korene, meštani ovih sela okupljeni u Udruženju građana “Točak” od 2008. krajem jula organizuju   svojevrsni Etno festival pod nazivom “Sa izvora bistre vode”.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
I na ovoj manifestaciji je obilje starih jela

Prvog dana manifestacije održava se takmičenje mladih instrumentalista osnovnoškolskog uzrasta, do 15 godina, sa područja Braničevskog i Podunavskog okruga. U nastavku programa nastupaju kulturno umetnička društva iz opštine Malo Crniće.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Veliko interesovanje za manifestaciju na Točku

Drugi dan manifestacije rezervisan je za održavanje sportskih takmičenja poput bacanja kamena s ramena, klis, nadvlačenje konopca… Bira se najbolje uređen štand starih jela koje pripremaju brojna udruženja žena i najlepše devojke – vodonoše. Posebnu pažnju privlači izbor najuspešnije babe.Manifestacija se završava koncertom izvornih folklornih grupa iz cele Srbije”, kaže Gržobić Pavlović.

U Starčevu, opština Petrovac na Mlavi, polovinom avgusta se od 2008. godine održava „Starčevačko poselo“ kao sabor narodnog stvaralaštva Istočne Srbije.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
“Starčevljanke” su zaštitni znak ove manifestacije

Veliku podršku realizaciji ove manifestacije pruža Udruženje žena “Starčevljanke” koje ima sada već čuvenu žensku pevačku grupu. One izrađuju narodne rukotvorine inspirisane motivima iz vlaške tradicije, pripremaju jela i poslastice po receptu svojih baka, sve to začine izvornom pesmom i time se predstavljaju na manifestacijama širom Srbije i inostranstva, afirmišući tako deo vlaškog kulturnog nasleđa. 2016. godine su otvorile Etno kutak sa stalnom etnografskom postavkom. 

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Snežana sa Tanjom Bošković, predsednicom „Starčevljanki“

Kulturno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi, Turistička organizacija Petrovac na Mlavi i Mesna zajednica Rašanac su organizatori manifestacije „Od Homolja pa do Stiga, zavičajno kolo igra“, popularno nazvana – Prasićijada. Kako god neverovatno zvučalo da su žene važan deo i ove manifestacije, to je istina. Priređuju se izložbe domaće radinosti, starih zanata i tradicionalnih jela.

Stvorili su turističku atrakciju od pečenja prasića na tradicionalan način što  podrazumeva pečenje praseta  na drvenom ražnju koji se ručno okreće iznad predhodno pripremljenog žara od drvenih cepanica. Na jedinstvenom takmičenju koje se održava od 2005.godine u septembru, učestvuje veliki broj ekipa domaćina i iz okolnih opština.  Na večernjem koncertu nastupaju folklorni ansambli i vokalni i instrumentalni solisti  iz cele Srbije kada se proglašava najuspešniji i najlepši igrački par“, priča naša sagovornica.

Još od 1996.godine, poslednje nedelje jula u Ranovcu kod Petrovca na Mlavi se održavaju „Ranovački letnji susreti - susreti sa dijasporom“ u organizaciji  Mesne zajednica Ranovac i Kulturno umetničkog društva “Žika Popović“ iz tog sela. 

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
„Ranovački letnji susreti - susreti sa dijasporom“

Veliki broj stanovnika opštine Petrovac na Mlavi i samog Ranovca živi i radi u inosranstvu gde postoje aktivna kulturno umetnička društva koja neguju tradiciju i čuvaju kulturno nasleđe rodnog kraja. Ovo je manifestacija na kojoj zajedno u revijalnom programu nastupaju domaći folklorni ansambli i folklorni ansambli iz dijaspore. Cilj manifestacije je da mladi rođeni u inostranstvu bolje upoznaju rodni kraj i ne zaborave korene“, objašnjava koncept koordinatorka manifestacija u NSV.

Manifestacija je mesto gde se hvali postignutim rezultatima  i kritikuju propusti, mesto gde se iznose novi planovi i traže poslovni partneri, mesto gde se stvaraju prijateljstva.Domaćini izkaziju gostoprimstvo a gosti poštovanje. Ovakvu manifestaciju je nemoguće realizovati bez žena, a od ove godine su žene Ranovca ativne u svom udruženju „Ranovački izvor“.

Od 1968.godine u Kučevu se održavaju „Homoljski motivi“, republička  smotra tradicije, običaja i kulture, koja se na prostorima Homolja vekovima čuva i neguje. Ova manifestacija je dobila  prestižna priznanja kao što je Vukova nagrada i Turistički cvet Srbije. Ona traje nedelju dana i obuhvata izvodjenje narodnih pesama i igara, izložbu  radova domaće radinosti, takmičenje u spremanju narodnih jela homoljskog kraja, izbor najlepše čobanice, izložbu poljoprivrednih proizvoda, nastupe poznatih estradnih umetnika…

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Tradicija duga skoro pet decenija

Posetioci imaju priliku da vide demonstraciju tradicionalnog  načina ispiranja zlata na Peku a mogu isprobati i ukuse starih narodnih jela koja pripremaju vredne ruke članica mnogih udruženja žena. U okviru centralnog dela manifestacije upriličen je i defile svih učesnika glavnom ulicom Kučeva“, priča naša sagovornica, potvrđujući neizbežnu ulogu Vlahinja u pripremi i realizaciji ove važne manifestacije.Uostalom, njeno ime upućuje na motive sa Homolja, pre svega na narodnim nošnjama za čiju ručnu izradu su vekovima zadužene Vlahinje.U davna vremena, tradicionalnim i starim načinom izrade nošnju su tkale, plele, šile, vezle žene,a danas se kroz ovaj vid manifestacije ti motivi čuvaju, baštine, prenose na mlađe generacije Vlahinja.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Homoljski motivi ne mogu bez aktivnosti žena

Ni jedna manifestacija se ne može održati bez aktivnosti žena. One se pojavljuju u ulozi organizatorki, ali češće su realizatorke i učesnice. Njihova kreativnost se zapaža na svakom koraku, a doslednost  u očuvanju kulturnog nasleđa proističe iz njihove vekovne uloge da čuvaju porodično ognjište i običajne vrednosti, prenoseći ih na mlađe generacije.Ipak, uspešnost celokupnog procesa očuvanja nacionalnog kulturnog blaga prvenstveno zavisi od lokalne zajednice,lokalnih institucija i organizacija kao i šire lokalne javnosti, koja treba da prepozna i uvrsti u svoja dugoročna strateška rešenja stvarno poštovanje manjinskih prava. Pošto se implementacija mnogih manjinskih prava zasniva na lokalnom nivou, opštinski propisi su veoma značajni za kvalitet zaštite manjina”, smatra Snežana Gržobić Pavlović.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi iz 2007.godine, opština je zadužena za implementaciju, zaštitu i unapređenje individualnih i kolektivnih prava manjina. Ona ima posebne nadležnosti u službenoj upotrebi manjinskih jezika, obrazovanju i medijima na manjinskom jeziku, kao i podršci kulturnim aktivnostima manjinske grupe.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Čelnici Nacionalnog saveta Vlaha imaju strategiju za očuvanje tradicije

Plansko i sistemsko bavljenje ostvarivanjem  prava  nacionalnih zajednica, posebno u situaciji restriktivnih opštinskih i institucionalnih budžeta, predstavlja veliki izazov za svaku lokalnu sredinu, ali će i dalje uspešnost celokupnog procesa prvenstveno zavisiti od lične i društvene motivacije svih lokalnih činilaca”, zaključuje naša sagovornica.

Što se Vlahinja tiče, njihova motovosanost ne dovodi se u pitanje. One su, što delom pokazuju sve nabrojane manifestacije kao i njihovi drugi angažmani u zajednici,voljne i spremne da dugoročno rade na očuvanju tradicije svog naroda.

Uloga žena u vlaškim tradicionalnim priredbama
Tradicija se prenosi na mlađe generacije Vlahinja

Svakako, to nije moguće bez podrške ostalih aktera u lokalnim zajednicama Braničevskog okruga,a čini se da im u realizaciji brojnih ideja i planova, najčešću prepreku predstavlja nedostatak finansijske podrške. Jer, za tako veliki društveni poduhvat kao što je očuvanje kulturnih i tradicionalnih vrednosti jednog naroda ili manjine,koliko god bila važna želja, ona nije i dovojna za ispunjenje ciljeva.

Ovde možete pročitati verziju na vlaškom jeziku

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “ Žene – čuvari vlaške tradicije u Braničevu” koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz oblasti javnog informisanja na jezicima nacionalnih manjina u  2017 .godini.
-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top