Uloženo 1,2 milijarde dinara za širenje toplifikacione mreže

Požarevac

Politika

Uloženo 1,2 milijarde dinara za širenje toplifikacione mreže

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Centralna tema stranačke konferencije Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Požarevcu bila je toplifikacija.

Grad Požarevac izdvaja značajna sredstva za infrastrukturne radove koji su u funkciji zaštite životne sredine. Zahvaljujući sistemu „Elektroprivrede Srbije“ i drugim manjim sistemima, u Budžet za zaštitu životne sredine grada Požarevca slivaju se značajna sredstva, koja predstavljaju 40 odsto od ekološke takse koju plaćaju pomenuta preduzeća republici.

Po rečima Saše Pavlovića, člana Gradskog odvora SNS,  od tih sredstva finansiraju se radovi na fekalnoj i kišnoj kanalizaciji, razni programi navodnjavanja, opremanje JKP „Komunalne službe“, a poslednja velika investicija je izgradnja Reciklažnog centra i transfer stanice. Značajna sredstva troše se za širenje toplifikacione mreže.

„Primarni razlog širenja toplifikacionog sistema je zaštita životne sredine i ukidanje individualnih ložišta kroz uvođenje toplifikacionog sistema, a sekundarni poboljšanje uslova života građana“, kazao je Pavlović, koji je i zamenik gradonačelnika Požarevca.

 

Saša Pavlović, član Gradskog odbora SNS Požarevac

 Pavlović je napomenuo da je cena toplifikacije u Požarevcu među najnižim u Srbiji, a usluga je među najboljima, jer Požarevljani imaju stabilan sistem izvora toplotne energije, ali i  dvasetčetvoročasovno grejanje.

JP „Toplifikacija“ je imalo brojne infrastrukturne radove, kako na rekonstrukciji starih toplovoda, tako i na širenju toplifikacione mreže. U skorije vreme urađena je rekonstrukcija primarnog voda u Sinđelićevoj ulici, a svi radovni na kompetnoj rekonstrukciji ulice praćeni su i radovima na toplovodu i ostalim sistemima.

Do sada je „Toplifikacija“, po  Pavlovićevim rečima, izgradila toplifikacionu trasu u dužini od oko 50 kilometara, čime je obezbeđeno 1.860 priključaka, od čega je svega 970 korisnika već priključeno na mrežu. Razlog za to je zakonski uslov da svi koji žele da se priključe na mrežu moraju da imaju legalizovan objekat.

Grad i „Toplifikacija“ su u širenje toplifikacione mreže, kako kaže Goran Dačić, direktor ovog preduzeća, uložili oko 1,2 milijarde dinara.

U toku su radovi u ulici Cane Babović do broja 35, a Dačić je podsetio na neke lokacije koje su u protekle tri godine dobile toplovod - u Gornoj mali, Burjan mali, Busiju, Sopotu centru grada i naselju Ćirikovac.

„Ušli smo u taj sistem da jedne godine projektujemo, a druge radimo. Uradili smo projekat za kompletnu Moravsku i Ratarsku ulicu sa bočnim ulicama. Ova investicija obuhvata pet distributivnih mreža, tri podstanice i primarni vod od 200 metara i košta 320 miliona dinara. Naparvili smo projekat za prepumpnu stanicu za podizanje pritiska u Jereminjinom polju, koji je u skladu sa strategijom razvoja grada Požarevac. Vrednost investicije je oko 600 miliona dinara“, rekao je Dačić.

 

Dejan Dačić, direktor JP Toplifikacija

U toku su i radovi na rehabilitaciji trotoara u Dunavskoj ulici, asfaltiranje ulice Jovana Dragaševića u MZ „ Gornja mala“, u ulici Đure Đakovića pored Stop šopa, u ulici Internacionalne brigade, uskoro će početi asfaltiranje u Sinđelićevoj ulici, gde su okončani prethodni radovi na toplovodu, kišnoj kanalizaciji i vododovodu.

Pored toga, biće urađena i javna rasveta. U Dalmatinskoj ulici završeni su radovi na kišnoj kanalizaciji i ulica se vraća u prvobitno stanje. Počeli su radovi na sfaltiranju u ulici Požarevačkog partizanskog odreda, od drugog dela Cane Babović do pružnog prelaza. U ratarskoj ulici u toku su radovi na zameni azbestno –cementnog cevovoda, a u završnoj fazi su i radovi u Čede Vasovića. Radi se i fekalna kanalizacija na nekoliko manjih lokacija.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top