Umetnost fokusirana na žensko telo pred požarevačkom publikom

Požarevac

Kultura

Umetnost fokusirana na žensko telo pred požarevačkom publikom

Foto: GSU

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti juče je otvorena izložba slika umetnice Aleksandre Ćaldović iz Beograda.

Aleksandra Ćaldović je umetnica koja neguje figurativni izraz i realistički stil, a uglavnom se  fokusira uglavnom na žensko telo. Umetnica je nastojala da svojim viđenjem žene i sagledavanja  njenog mesta u društvu istakne njen šarm – štaviše, ona je ispoljila čitav raspon osobina karakterističnih za žensko biće, naročito veličanih pre femističke borbe za izjednačavanje ženskog i muškog principa.

Aleksandra Ćaldović (levo) i Marina Radosavljević (desno)

„Ćaldović razvija narativ kojim pokušava da artikuliše vlastito promišljanje tanke granice između ženske snage i ranjivosti. Čista, iskrena lepota na njenim platnima, suprotstavlja se eroziji društvenih normi, poremećenim sistemima vrednosti, kao i globalnom isticanju glorifikovanju ružnog kao poželjnog modela ponašanja i razmišljanja, kako u svim segmentima društva, tako i u umetnosti.

Stoga, na Aleksandrinim slikama mi ne posmatramo svet ljutih, tužnih, starih žena već senzualnih, osetljivih, negovanih savremenih boginja. One kao da su sišle sa naslovnica modernih časopisa, izvajanih tela, sjajne kože, skladnih crta lica, zadržale namešteni stav i oplemenile ga primesom ranjivosti“, kazala je Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu.

Nakon izlaganja kustosa posetiocima se obratila umetnica Aleksandra Ćaldović koja se zahvalila Narodnom muzeju u Požarevcu na saradnji i kolektivu Galerije na organizaciji izložbe.

Izložba je otvorena do 15. avgusta, a ulaz je slobodan.

Detalj sa izložbe

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top