Unapređenje geografskog informacionog sistema u Gradištu i Požarevcu

Požarevac

Događaji

Unapređenje geografskog informacionog sistema u Gradištu i Požarevcu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Održana obuka u okviru projekta „Unapređenje preduslova za korišćenje lokalnih socio – ekonomskih potencijala kroz GIS u Požarevcu i Velikom Gradištu“.

Požarevac i Veliko Gradište realizuju projekat koji se odnosi na unapređenje geografskog informacionog sistema od juna prošle godine, a trajanje projekta predviđeno je do kraja ove godine.

Unapređenje geografskog informacionog sistema odnosi se na razvoj postojećih baza, podataka u tim bazama, ali se odnosi i na unapređenje pravnih mehanizama. Cilj GIS je da informacije kojima Požarevac i Veliko Gradište raspolažu  budu  na raspolaganju svima.

Danijela Tufegdžić, menadžer projekta

„Prošle nedelje je počela obuka za upravljanje novim razvijenim modulima, a moduli predstavljaju modele ili delove u geografskom informativnom sistemu , prostorne podatke koji se odnose na poljoprivredu, turizam i investicione zone. Obuka se odnosi na rad u novim modulima, ali će biti organizovana i obuka za upravljanje tim istim podacima koji se nalaze na zvaničnim internet stranama grada Požarevca i Velikog Gradišta“, rekla je Danijela Tufegdžić, menadžer projekta „Unapređenje preduslova za korišćenje lokalnih socio – ekonomskih potencijala kroz GIS u Požarevcu i Velikom Gradištu.

Obuka je predviđena za zaposlene u Gradskoj upravi  Požarevca i turističkim organizacijama u Požarevcu i Velikom Gradištu . Oni će biti u obavezi da dostave podatke koji su važni za građane, za bolje upoznavanje ovih lokalnih samouprava.

„Požarevac i Veliko Gradište zajedno učestvuju u programu za unapređenje geografskog informacionog sistema. Program se sastoji iz modula koji će pre svega unaprediti turizam i poljoprivredu. Na taj način bismo investitorima dosta olakšali, jer bi se jednim klikom moglo proveriti u kojim je zonama moguća izgradnja novih objekata, koja su pravila za izgradnju i ostalo. Plan ovih opština je da se sklope sporazumi sa zaiteresovanim institucijama na lokalnom i globalnom nivou i na taj način imali jedinstvenu bazu sa svim potrebnim informacijama“, rekao je Stefan Stević, rukovodilac odeljenja za urbanizam, imovinsko – pravne odnose u opštini Veliko Gradište.

 

Stefan Stević, rukovodilac odeljenja za urbanizam, imovinsko – pravne odnose u opštini Veliko Gradište

Pod modulom koji je vezan za turizam prikazali bi se turistički potencijali, trenutne atrakcije, a modul poljoprevrede je od značaja za registrovana poljoprivredna gazdinstva, gde bi se svi poljoprivredni proizvođači našli na jednom mestu, kao i sve informacije o njima.

To Top