Upozorenje na izražen toplotni talas

Braničevo

Info

Upozorenje na izražen toplotni talas

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U skoro celoj Srbiji, osim u zapadnoj i jugozapadnoj, na snazi je crveni meteoalarm zbog visoke temperature.

Jak i dugotrajan toplotni talas do kraja sedmice, 14. jula, usloviće u Srbiji maksimalne temperature od 35 do 40 stepeni, upozorio je RHMZ.

U većini urbanih sredina očekuju se tropske noći, a toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina i sa velikom verovatnoćom će se nastaviti i početkom naredne nedelje.

Ovakve vremenske prilike mogu uticati na većinu populacije, zbog čega se svim građanima preporučuje da što je manje vremena provode na otvorenom, na direktnom suncu, a posebno u najtoplijem periodu dana od 10 do 17 časova. Takođe, savetuje se boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbegavanje većih fizičkih napora, češće tuširanje mlakom vodom i ravnomerno uzimanje što više tečnosti.

Prilikom izlaska na otvoreno, preporučuje se maksimalna zaštita, boravak u hladu kada god je to moguće, uzimanje veće količine tečnosti uz izbegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera, manji laganiji obroci tokom dana, kao i korišćenje široke, svetle i lagane odeće od prirodnih materijala.

To Top