Uređena rečna korita smanjuju opasnost od poplava- koliko smo bezbedniji? (FOTO)

Braničevo

Društvo

Uređena rečna korita smanjuju opasnost od poplava- koliko smo bezbedniji? (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Vodoprivredni objekti štitili su nas decenijama, a da nismo brinuli o njima. Kada su posustali i poplave postale redovna pojava, odlučili smo da treba preduzeti još nešto osim praćenja vremenske prognoze. Od poplava 2014. urađeno je mnogo. Koliko smo bezbedniji?

Da je globalno zagrevanje realnost i u istočnoj Srbiji, svedoci smo poslednjih nedelja. Svakog jutra budimo se sa suncem, a ležemo uz pljuskove, grmljavinu, pa čak i grad.

U Braničevskom okrugu još uvek nema štetnih posledica, ali s obzirom na iskustvo iz prethodnih godina, ljudi su na oprezu svakodnevno.

Međutim, velika je razlika između 2014. i 2019. godine, posebno za sliv Mlave. Otkako su ova reka i njene, na prvi pogled male pritoke, poplavile veliki deo teritorije od Petrovca do ušća Mlave u Dunav kod Kostolca, urađeno je mnogo na povećanju efikasnosti i bezbednosti vodoprivrednih objekata.

Izgrađeni su zaštitni nasipi i sistemi za zaštitu nižih delova naselja Stari Kostolac od podzemnih i površinskih voda

Izgrađeni su nasipi i sistemi za zaštitu nižih delova naselja Stari Kostolac od podzemnih i površinskih voda. Regulisan je deo Mlave od Malog Crnića do Dubočke sa pritokom Vitovnicom kroz Aljudovo. Popravljen je regulisani deo reke od Bradarca do Malog Crnića. A sanirano je i korito Mlave od ušća OKZ kanala do ušća Grabovačkog potoka (Dubočka - Kamenovo), kao i kod mosta u Kamenovu.

Čišćenje zamuljenog korita Vitovnice

Od poplava 2014. godine uređen je i deo Mlave kroz Petrovac. Korito reke je očišćeno i produbljeno čime je povećana njena protočna moć.

Ove godine, biće završena i sanacija starog korita Mlave koja bi trebalo da ulije dodatnu sigurnost meštanima sela u donjem delu sliva, do ušća u Dunav.

“Sada radimo na šestoj fazi regulacije Stare Mlave, u zoni ugroženih naselja, konkretno  u Trnjanu u dužini od 1,6 kilometara”, istakao je Vuk Marković, inženjer Vodoprivrede.

 

Uređeno staro korito Mlave - sigurnost za naselja pred ušće Mlave u Dunav

Sanirano je i korito Velike Morave kod Požarevca. To je jedina reka koja može da ga ugrozi, jer je na nižoj nadmorskoj visini. Uređena je kritična tačka na obali, koja je do sada ugrožavala odbrambeni nasip. Četiri hiljade kubnih metara kamena ugrađeno je u obalu Velike Morave kod sela Poljana, u dužini od 400 metara.

Ipak, na Velikoj Moravi između sela Poljana i Žabara ostalo je više mesta na kojima je obala oštećena. Bolje korito dobio je i Pek kroz Kučevo.

Regulacija Peka kroz Kučevo

Uskoro će biti završena nova brana na reci Busur (vodotok II reda), koju je porušila bujica nakon velikih padavina prošle godine.

Vodotoci prvog reda i zaštitni vodoprivredni objekti na njima su u nadležnosti Republike i redovno se održavaju i saniraju, poručuju iz požarevačke Vodoprivrede. Vodotoci II reda koji su obično i bujičnog karaktera,  u nadležnosti su lokalne samouprave.

Zaštita od bujičnih voda - bujica najčešće kreće od potoka

Vuk Marković smatra da, iako se radi konstantno, potrebno je izdvajati više sredstava za održavanje i saniranje postojećih vodoprivrednih objekata.

“Koliko god da smo naučili na svojim greškama, od reka i bujičnih vodotokova se ne može biti potpuno bezbedan. To je priroda, a i ljudski faktor ima veliki doprinos.”

Zato su i ove godine u planu radovi na sanaciji zaštitnih vodoprivrednih objekata na vodotocima prvog reda kao što su Pek, Vitovnica i Mlava, kao i regulisanje vodotokova i pratećih objekata po nalogu Javnog vodoprivrednog preduzeća “Srbijavode”.

Stara Mlava V faza

Pored uređenja starog korita Mlave, Grad Požarevac je u 2019. godini izdvojio sredstva za uređenje još nekoliko kritičnih potoka u Ćirikovcu i Rečici (vodotoci II reda).

Broj i dužina vodoprivrednih objekata na najvećim rekama u Braničevskom okrugu

reka

br.objekata

dužina (km)

kanalska mreža (km)

Morava

7

85.52

243.25

Mlava I Pek sa pritokama

32

136.92

227.90

Dunav

21

70.42

48.59

Ukupno:

60

292.86

519.74

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top