Uručena priznanja za 35, 50, 75 i 100 puta datu krv

Požarevac

Događaji

Uručena priznanja za 35, 50, 75 i 100 puta datu krv

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom Svetskog dana doborovoljnih davalaca krvi, u Požarevcu su danas dodeljena priznanja za 35, 50, 75 i 100 puta datu krv.

Krv su 35 puta dala 22 građana: Vladan Predić, Aleksandar Radojević, Dejan Dragutinović, Miloš Dragoljubović, Goran Kozar, Goran Vladimirović, Novak Čejović, Slaviša Đurović, Velibor Crnogorac, Dragan Krstevski, Ivan Nedeljković, Momčilo Josimov, Miljan Andrejić, Miloš Motić, Svetlana Savić, Ivan Popović, Novica Todorović, Dalibor Stojadinović, Dragan Ilić, Dejan Milošević i Gorica i Ilija Antanasković.

Najdragoceniju tečnost je 50 puta dalo 25 njih i to: Saša Bogosavljević, Igor Kostić, Nikola Marković, Saša Milovanović, Dragan Radosavljević, Mališa Stanojević, Jovica Stojanović, Mlađan Jakovljević, Slobodan Marinković, Srđan Mihajlović, Milan Milojević, Zoran Petrović, Nebojša Stojanović, Bojan Đorđević, Slobodan Kašić, Bojan Mrđen, Spasoje Petrušić, Sunčica Ivanović, Zoran Bukarica, Snežana Milošević, Tatjana Gajić, Slavoljub Arsić, Bojan Miletić, Živoslav Stojadinović i Borislav Jović.

Priznanja za 75 puta datu krv dobilo je sedam Požarevljana: Dejan Jolović, Slobodan Papić, Goran Radovanović, Dejan i Dragan Jovčev, Goran Perić i Goran Jovanović, a za 100 puta datu krv njih 11: Perica Đurović, Miodrag Tadić, Dušan Dinčić, Siniša Stamenković, Zoran Posar, Goran Rajić, Mario Glođević, Zlatimir Grujić, Dragoslav Dimić, Darko Radosavljević i Dejan Milošević.

Jelena Rašić, sekretarka Crvenog krsta Požarevac, podsetila je na to da se Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava 14. juna, na dan kada je rođen austrijski biolog Karl Landšajner, koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

“Ove godine je jubilej – 20 godina obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi. Ovaj dan je posvećen svim dobrovoljnim davaocima sveta, onima koji daju krv po principima besplatnosti, anonimnosti i dobrovoljnosti. Nauka je napredovala u mnogim oblastima, ali potpuna zamena za krv nije pronađena. Ipak, pronađen je način da je obezbedimo i to jedni za druge – putem dobrovoljnog davanja krvi”, rekla je ona.

Istakla je da je Požarevac 14 godina zaredom najhumaniji grad u Srbiji prema broju prikupljenih jedinica krvi u odnosu na broj stanovnika.

“Tokom 2023. godine Crveni krst Požarevac je u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije realizovao 75 akcija dobrovoljnog davanja krvi u kojima su prikupljene 4.642 jedinice krvi. Ostvareni nivo davanja krvi u odnosu na broj stanovnika iznosio je 6,85 odsto”, dodala je ona.

Marija Vlajović, pomoćnica gradonačelnika, istakla je da je ponos grada zvanično priznanje koje glasi: “Požarevac najhumaniji grad u Srbiji”. U vremenu kada dosta brže živimo nego ranije i kada nemamo toliko vremena jedni za druge, istakla je, trebalo bi učiti od dobrovoljnih davalaca.

“Bez premca, jedni od najboljih u državi, grupa ljudi koja čini Crveni krst Požarevac, mnogo je dala gradu i na tome smo im zahvalni”, rekla je Vlajović.

Nemanja Džodić, iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, rekao je da je u Požarevcu i Gradskoj opštini Kostolac, od 1. januara do 14. juna, prikupljeno 100 jedinica krvi više nego u istom periodu prošle godine.

To Top