Uz zvuke muzike i vode obeležen Dan Dunava u Ramskoj tvrđavi

Veliko Gradište

Događaji

Uz zvuke muzike i vode obeležen Dan Dunava u Ramskoj tvrđavi

Foto: Opština Veliko Gradište

How Good Of A Friend Are You Really?

U Ramskoj tvrđavi na obali Dunava, sinoć je, uz kompozicije vrhunskih umetnika insipirisane vodom i očuvanjem prirode, organizovana proslava sa prezentovanjem značaja očuvanja reke Dunav.

Glavni motiv ove godine, osim slogana “Otkrij Dunav“ je i sinteza dva veoma važna segmenta, a to su voda i muzika. Obeležavanje Međunarodnog dana reke Dunav upriličilo je JVP “Srbijavode“ u saradnji sa Art Link festivalom i opštinom Veliko Gradište.

“Život u Srbiji je neraskidivo vezan sa Dunavom – preko milion ljudi direktno je vezano za Dunav, a cela Srbija indirektno živi uz Dunav i na Dunavu. Živimo u vremenu velikih klimatskih promena kada imamo sušne periode koji dugo traju, sa visokim temperaturama, a zatim izuzetne i obilne padavine, uz stvaranje ozbiljnih poplavnih talasa, uništavaju sve ono što smo gradili mi i naši prethodnici. Samim tim, naš zadatak je da i dalje radimo vredno, brinemo, pokušamo da zaštitimo imovinu svojih prijatelja, komšija, imovinu države, privatnih preduzetnika. Danas imamo dve ključne reči koje se koriste – to su voda i ekologija. Današnja manifestacija, pod nazivom “Otkrij Dunav“, nam sama govori šta je naš cilj i šta je zadatak – to je edukacija, ukazivanje na vrednosti Dunava, kako za našu zemlju tako i sve zemlje podunavskog regiona“, direktor JVP “Srbijavode“ Goran Puzović.

Prisutnima se obratio i Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište.

“Mi koji živimo pored Dunava smo malo privilegovani – imamo reku Dunav u Velikom Gradištu, reku Pek koja se, skoro u centru grada, uliva u Dunav i imamo prelepo Srebrno jezero koje postaje prepoznatljiva turistička destinacija, ne samo za Braničevski okrug već i za Srbiju jer imamo sve više stranih gostiju. Očekujemo da bude još bolje završetkom investicija koje se trenutno rade, uz pomoć Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava“, rekao je domaćin manifestacije.

U sklopu festivala, čija je tema muzika na tvrđavama uz zvuke vode, na obali Dunava nastupili su istaknuti umetnici, koncert majstor Fedor Rudin, solista i Jan Fogler, violončelo u pratnji ansambla Kamerata Balkanika.

Ovogodišnji Dan Dunava obogatile su i izložba nekoliko udruženja žena u karavan saraju, kao i  likovna kolonija Udruženja likovnih umetnika “Đura Jakšić“ iz Požarevca na temu Ramska tvrđava.

Međunarodni Dan Dunava obeležava se svakog 29. juna i predstavlja integralni deo saradnje podunavskih zemalja.  Proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se ukazalo na značaj ove reke.

To Top