vece-u-vitaniji-i-srpske-utopije-najbolje-zbirke-pesama

Malo Crniće

Događaji

„Veče u Vitaniji” i „Srpske utopije“ najbolje zbirke pesama

Foto: bsmmc.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Književna nagrada „Srboljub Mitić” Spasoju Joksimoviću i Milomiru Kragoviću.

Književna nagrada „Srboljub Mitić” Spasoju Joksimoviću i Milomiru Kragoviću.

 

Ova književna nagrada  dodeljena je za najbolju zbirku poezije na srpskom jeziku objavljenu od 1.oktobra 2015. do 1.oktobra 2016. godine, a prijavljenu na konkurs raspisanom od strane Skupštine opštine Malo Crniće.

 

Ove godine učestvovala su 42 pesnika.  Žiri je radio u sastavu Radomir Andrić iz Beograda, književnik i predsednik Udruženja književnika Srbije, Zorka Stojanović iz Malog Crnića književnik i direktor biblioteke „Srboljub Mitić“ i Jovana Dišić, profesor književnosti iz Crljenca.

 

Oni su pak, jednoglasno doneli odluku da se književna nagrada, ove godine, ravnopravno dodeljuje Spasoju Joksimoviću za zbirku poezije „Veče u Vitaniji” i Milomiru Kragoviću za zbirku poezije „Srpske utopije“.

 

U obrazloženju nagrade stoji: „S obzirom na veliki broj pesničkih knjiga pristiglih na konkurs od strane priznatih i poznatih autora srpske književnosti, čija se poezija visoko vrednuje u pogledu pesničkog izraza, žiri je odlučio da se ove godine nagrada „Srboljub Mitić“ dodeli ravnopravno dvojici autora, jer su odlučivale samo nijanse.

 

Zbirka poezije „Veče u Vitaniji“ dokaz je da poezija kao sublimat ljudskog duha neprestano vaskrsava, naročito u vremenima koja duhovnim vrednostima nisu naklonjena i u kojima se to od nje očekuje, dok zbirka Milomira Kragovića „Srpske utopije“ nudi specifično iskustvo bolnih i žestokih zaključaka o našem ovovremenom svetu, prepunom smutnji, prepreka i iskušenja, ali i traganja traganja za pozitivnim ishodom.Iz navedenih razloga, žiri je doneo ovakvu odluku.

 

Književnu nagradu je dobitnicima uručio predsednik opštine Malo Crniće Mališa Antonijević na svečanoj sednici Skupštine, održane povodom Dana opštine 14. oktobra.

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top