velicamo-te-presveta-i-postujemo-tvoj-casni-pokrov

Požarevac

Zabava

Veličamo te, Presveta i poštujemo tvoj časni pokrov!

Foto: SPC

How Good Of A Friend Are You Really?

Crkva od najstarijih vremena proslavlja Bogorodicu,

Crkva od najstarijih vremena proslavlja Bogorodicu,

 

 

Među praznicima ustanovljenim njoj u čast je i Pokrov Presvete Bogorodice, koji se svetkuje u spomen događaja iz desetog veka i vremena vizantijskog cara Lava Mudog.

 

Naime, Bogorodičin hram u Vlaherni nalazi se u severozapadnom delu Carigrada pokraj Zlatnog roga.

 

Ovaj znameniti hram sagradila je supruga cara Markijana, carica Pulherija, dok je car Lav Veliki pored glavnog hrama podigao manji.

 

Tamo je položio rizu Presvete Bogorodice, koja je 469. godine donesena iz Jerusalima, i koja je čuvana u raskošnom kivotu obloženom zlatom i srebrom.

 

Kraj ovog kivota sa rizom Presvete Bogorodice služilo se svenoćno bdenije u čast Presvete Bogomajke.

 

Prema verskim zapisima, u četvrtom času noći, iznad sabranih vernika pojavila se Presveta Bogorodica sa raširenim omoforom na rukama, kao da pokriva sav narod.

 

Blistala je u neiskazanom sjaju, okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama. Ona se, uz suze molila.

 

Kada je u pitanju služba ovog praznika, koji je verovatno ustanovljen od strane Rusa, zanimljivo je da se u Grčkoj Crkvi i grčkim bogoslužbenim knjigama ne pominje, ali je misao o ovom prazniku bila prisutna, što potvrđuju neke od bogoslužbenih himni koje Presvetu Bogorodicu nazivaju pokrovom i pokroviteljkom svake hrišćanske duše - navodi  Branislav Ilić diplomirani student Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u tekstu na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

 

„Danas kao blagoverni narod svetlo praznujemo, obasjani i osenjeni Tvojim dolaskom, Bogomati, i gledajući Tvoj prečisti lik, sa umiljenjem govorimo: Zakrili nas slavnim Tvojim Pokrovom i izbavi nas od svakoga zla, moleći Sina Tvoga, Hrista Boga našeg, da spasi duše naše“

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top