Veliko Gradište dobija aerodrom

Veliko Gradište

Društvo

Veliko Gradište dobija aerodrom

Foto: velikogradiste.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

U toku je uvid u plan regulacije aerodroma “Srebrno jezero” koji će trajati do 25. avgusta na zvaničnoj internet stranici, kao i u zgradi opštine Veliko Gradište.

Prema dokumentaciji, planirana je izgradnja poletno-sletne staze koja će se graditi u tri faze. U prvoj fazi dužine 1.500 metara rezervisaće se prostor za nastavak izgradnje i razvoj aerodroma u budućnosti, sa dužinom poletno-sletne staze od 1.800 metara u drugoj, odnosno 2.400 metara u trećoj fazi, kao i zone za lociranje javno-komercijalnih i tehničkih sadržaja planiranog aerodroma. 

Plansko područje obuhvata neizgrađeno, poljoprivredno zemljište koje presecaju nekategorisani, poljski  putevi i melioracioni kanali.

Saobraćajni pristup do kompleksa aerodroma planiran je preko nove saobraćajnice, koja se odvaja od postojeće koja vodi ka turističkom naselju “Beli bagrem”. S obzirom na to da se u kompleksu planiranog aerodrome nalaze postojeći melioracioni kanali, neophodna je njihova rekonstrukcija ili izmeštanje pojedinih trasa. 

Za početak ovog projekta neophodno je obezbediti prostorne uslove za izgradnju potrebnih objekata (objekat terminal, garaže za parkiranje opreme i sredstava, vatrogasne baze, hangare za smeštaj vazduhoplova), kao i neophodnu saobraćajnu i tehničku infrastrukturu.

Područje plana podeljeno je na tri urbanističke celine: poletno-sletna i rulna staza, prateći sadržaji i komercijalni sadržaji.

Raspoložive prostorne mogućnosti u području obuhvaćenom planom, namenjeno je za operacije sa visine iznad 60 metara, pri vidljivosti ne manjoj od 800 metara ili pri vidljivosti duž poletno-sletne staze ne manjoj od 550 metara. Plansko-tehničko rešenje omogućava da se izvrši proširenje kompleksa i produženje poletno-sletne avio staze.

Mesto, vreme kao i način održavanja javne prezentacije zavisi od epidemiološke situacije u Republici Srbiji i jedinici lokalne samouprave, a javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena.

Više o ovom projektu možete pročitati OVDE.
 

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

-->
To Top