Veliko Gradište domaćin đacima iz Srbije i regiona

Veliko Gradište

Društvo

Veliko Gradište domaćin đacima iz Srbije i regiona

Foto: Osnovna škola „Ivo Lola Ribar“

How Good Of A Friend Are You Really?

Veliko Gradište je kroz projekat “Veliko Gradište – moj grad“ bilo domaćin deci i učiteljima iz čitave Srbije, ali i Republike Srpske i Severne Makedonije.

Gosti su bili učenici iz tri beogradske škole ali i iz Rume, Kule, Sombora, Kruševca, Niša, Gornjeg Milanovca, Kladova, Petrovca na Mlavi, Čačka, Arilja, Užica, Valjeva, Tutina, Kraljeva, Topole, Kosjerića, Paraćina, Banja Luke i Skoplja.

Mališani su dočekani priredbom dobrodošlice i obilaskom Ramske tvrđave i karavan-saraja, gde je održana i pesnička radionica, dok je naredni dan bio namenjen izučavanju starih zanata. Đaci iz regiona sa svojim učiteljima imali su priliku da prisustvuju radionicama u Češljevoj Bari na kojima su videli kako se peče rakija, kako se tka, da nauče veštine vajanja, vide kako se pravi i peče pogača pod sačem, ali i vlaška proja.

Nakon radionice starih zanata upriličena je vožnja brodom, Dunavom od Srebrnog jezera do Golubačke tvrđave, uz priču vodiča o znamenitostima i legendama sa obe strane Dunava.

Tokom plovidbe za učenike je orgranizovana radionica na temu “Kamen prijateljstva – izrada bedževa“, a po povratku u centralnu školu u Velikom Gradištu i žurka, dok su tokom svečane večere organizatori iskoristili priliku da svim gostujućim školama dodele zahvalnice, a pred povratak, gosti su boravili i na Srebrnom jezeru, centru turizma ovog kraja.

Projekat je realizovan preko Osnovne škole “Ivo Lola Ribar“ iz Velikog Gradišta, u saradnji sa Osnovnom školom “Miša Živanović“ iz Srednjeva, Društvom učitelja opština Veliko Gradište i Golubac i Turističkom organizacijom opštine Veliko Gradište, a pod pokroviteljstvom opštine.

To Top