veliko-gradiste-strateski-zanimljivo-i-turisticki-atraktivno

Veliko Gradište

Info

Veliko Gradište-strateški zanimljivo i turistički atraktivno

Foto: velikogradiste.org.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Jedna opština ne može mnogo, ali udružene mogu sve - završen projekat „Edukacija zaposlenih u turističkoj privredi i formiranje međunarodnog medija centra“.

Jedna opština ne može mnogo, ali udružene mogu sve - završen projekat „Edukacija zaposlenih u turističkoj privredi i formiranje međunarodnog medija centra“.

 

 

U petak je održana završna konferencija u Velikom Gradištu. Projekat je sprovelo „Ekološko društvo Pinkum VG“ Veliko Gradište, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i opštine Veliko Gradište.

 

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta koji je za cilj imao edukaciju zaposlenih u različitim sferama turističke ponude, bolje, efikasnije i celishodnije oglašavanje i promociju turističkih vrednosti ovog i drugih prostora u Srbiji i regionu, što bi dovelo do bolje i brže obaveštenosti potencijalnih turista, kao i masovnije posećenosti ove i drugih destinacija.

 

Takođe, trebalo bi očekivati i inicijativu formiranja posebnog medija centra za turističku saradnju i promociju ponude.

 

 „Ideja i koncept projekta podrazumeva da se sve dešava u Velikom Gradištu jer je, prema  opštoj proceni, taj grad strateški zanimljiv i turistički atraktivan. Opština je iskazala poverenje, podržala projekat i otvorila prostor za dalje delovanje“, kazala je Svetlana Zrilić, saradnik na projektu i autor i urednik popularnog turističkog serijala „Knjiga utisaka“, koja je sa Draganom Stojanovićem, dugogodišnjim novinarom javnog servisa, prezentovala učinak.

 

„Gradište je privilegovano položajem na Dunavu, Peku i Srebrnom jezeru i ima sve preduslove za razvoj turizma što je i opredelilo strateški pravac kojim će opština ići. Srebrno jezero je postalo turistička fabrika gde živi i radi preko 400 ljudi, od ugostitelja do poljoprivrednih proizvođača, a godišnje ga poseti 600-700 hiljada gostiju sa preko 120 hiljada ostvarenih noćenja“, naveo je Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište.

 

 

 

 

Poslednjih godina ovde su nikli novi objekti koji su preporodili razvoj turizma, a do 1. Maja naredne godine, biće izgrađene trim-staza i sportska hala.

 

„Svesni smo da sami možemo malo da uradimo u turizmu, ali sa susednim opštinama možemo mnogo. Jezero je baza odakle se mogu obići Viminacijum, Ljubičevo, Ramska i Golubačka tvrđava, Lepenski vir… Izuzetna saradnja je ostvarena sa Evropskom unijom, odnosno rumunskim partnerima iz pet opština, sa kojima Gradište ima veoma uspešnu saradnju kao i veliki broj realizovanih međunarodnih projekata preko kojih je do sada uloženo oko 10 miliona evra. Trenutno se radi na obnovi brodske veze između Nove Moldave i Velikog Gradišta koja je od velikog značaja za turizam i privredu“, dodao je Milić.

 

Uporedo sa realizacijom ovog projekta javila se ideja da se, sa opštinama iz regiona, osnuje zajednička turistička organizacija koja bi zastupala interese svih partnera i obezbedila organizovan nastup na turističkom tržištu.

 

Šef Odseka za turizam Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Jasna Simović, istakla je da okruženje ima dobar potencijal za prekograničnu saradnju i brendiranje Dunava kao proizvoda. Ona je iznela najnovije informacije iz oblasti turizma, osvrnuvši se na Nacionalnu strategiju za period 2016-2025.

 

 

 

 

„Potrebno je prevazići različite interese i prepreke, omogućiti podršku malim i srednjim preduzećima, uključiti lokalnu populaciju, edukovati turističke radnike…“ naglasila je Simović.

 

Drugog dana konferencije, za učesnike je organizovana kratka turistička tura. Tom prilikom obišli su selo Kusiće i ribnjak Miodraga Stanojevića Firge, zatim tvrđavu u Golupcu i obližnji manastir Tumane.

 

U ribnjaku su gosti probali domaću rakiju i razgovarali sa vlasnikom o uvezivanju privrede i turizma na primeru malih firmi, dok je na golubačkoj tvrđavi, u vizitorskom centru, upriličena prezentacija celog kompleksa i upoznavanje sa dosadašnjim aktivnostima na renoviranju tvrđave i arheološkim radovima. Posetioci su obišli i novootkriveno tursko kupatilo kao i zidove palate iz rimskog perioda, a potom i samu tvrđavu.

 

Tura je završena u Tumanu gde su monasi gostima predstavili manastir, njegovu dugu istoriju kao i veliko zalaganje da svetinju obnove i nadograde ponudu koja može postati i deo zajedničke turističke ponude. Obilazak je okončan prikladnim manastirskim ručkom u gostoprimnici renovirane vodenice pored manastira.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top