Veljko Dom - jedan od najboljih mladih atletičara u zemlji

Požarevac

Život

Veljko Dom - jedan od najboljih mladih atletičara u zemlji

Foto: privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Koliko je neko talentovan, vredan i uspešan, obično vreme pokazuje. Kada je u pitanju atletičar Veljko Dom, učenik osmog razreda Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Požarevcu, on mora da bude brži od vremena, ili bar od štoperice. I lagano je prestiže na 800 i 1500 metara.

Trčanjem je počeo da se bavi veoma rano, zbog drugova i jedne drugarice. Oni su već trenirali, pa je poželeo i on da proba.

Veljko redovno osvaja medalje

„Tu ima mnogo vežbi koje se rade, nije samo trčanje. Radimo mi i prepone i druge vežbe. Uglavnom, to je borba sa štopericom i sa vremenom u suštini“, objašnjava nam Veljko svoj pogled na kraljicu sportova i dodaje da nije atletičar samo zbog treninga, već i zbog svih prijatelja koje je stekao u Atletskom klubu Požarevac.

Počeo je kao sprinter, ali su treneri procenili da mu najbolje idu „srednje pruge“- trke na 800 i 1500 metara. Što je i dokazao na nedavnom republičkom takmičenju kada je zauzeo drugo mesto na 800 metara u kategoriji starijih pionira.

Veljko na cilju

„To mi sad odlično ide i ostao sam u tim disciplinama. Sada planiram da treniram još jače za još neka bolja takmičenja kako bih se bavio atletikom i na profesionalnom nivou“, pun je očekivanja Veljko, dok trenutnu izolaciju koristi da bi se priremio za upis u Požarevačku gimnaziju.

Veljko je svestan i da biti profesionalac nije nimalo lako. Već sada je na stazi svakog dana. bar po dva sata.

„Treba mnogo zalaganja i truda, ali postižem da uklopim sa svim obavezama. Treneri su mi podrška i nekako to volim da radim. Moj motiv je da uvek težim ka pobedi, ajde još malo, uspećeš, izguraj...“

Veljkovi uspesi su utoliko veći što trenira u jednom od retkih gradova u Srbiji koji nema atletsku stazu. Nemaju ni pomagala, a do skoro nisu imali ni prikladan prostor ili sportsku opremu.

Mašta da ima atletsku stazu u svom gradu

Veljko je kao atletičar izgrađen bez ijednog osnovnog uslova za bavljenje ovim sportom, a ipak pobeđuje.

„Kada odemo na takmičenje, to se ne vidi. Mi smo čak mnogo bolji od ovih koji imaju staze i ostvarujemo dobre rezultate. Volja je najbitnija. Mi svi imamo volju i uspevamo da se izborimo s tim problemima“, siguran je Veljko u sebe i svoj klub.

Uprkos njegovoj nesalomivoj energiji, staza je i dalje neophodna njemu i drugim članovima kluba, jer kad padne kiša, na požarevačkom hipodromu ne može da se trenira zbog ogromne količine vode i blata.

U takvim situacijama, trening se preskače i mogu da urade samo vežbe snage kod kuće, što nije ni dovoljno, ni dobro za profesionalnog sportistu.Nada se novom zlatu na Državnom prvenstvu na otvorenom


Dok mašta o savršenoj stazi za trčanje, Veljko Dom se priprema za Državnno prvestvo na otvorenom koje treba da se održi u julu. To je nova prilika da osvoji zlato na 800 metara ili na dva kilometra.

Ovaj tekst deo je serijala „Sistem vrednosti“ koji podržava kompanija „Market parket“ iz Požarevca.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top