Vernici danas slave Svetog Vasilija Velikog

Braničevo

Društvo

Vernici danas slave Svetog Vasilija Velikog

Foto: wikipedija

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 14. januara slave Svetog Vasilija Velikog. Danas se slave još dva praznika - Obrezanje Gospoda Isusa Hrista i Nova godina.

Sveti Vasilije je rođen u vreme cara Konstantina koji je ozvaničio slobodu hrišćanstva. Još kao nekršten učio je 15 godina u Atini filozofiju retoriku i astronomiju. Krstio se na reci Jordan zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom.

Bio episkop Kesarije Kapadokijske blizu 10 godina, a završio svoj zemaljski život napunio 50 godina od rođenja. Poznat po skromnom, smernom i asketizmu privrženom životu, kao i dobročinstvima, Vasilije je ipak najznačajniji kao teolog koji je ujedno ostavio niz značajnih knjiga, različitih spisa i pouka.

Delo Svetog Vasilija Velikog koje je najpoznatije vernicima, svakako je služba po njemu nazvana, koja se služi deset puta godišnje uoči najvećih hrišćanskih praznika. U crkvenoj službi naziva se "pčelom crkve Hristove", koja nosi med vernicima i žaokom svojom bode jeretike. Zato, na današnji dan valja uzeti kašiku meda.  

Običaji i verovanja

Novu godinu valja dočekati budan, pa su u ovom bdenju mnoge devojke gatale da li će se te godine i za koga udati.

Običaj je da se danas priprema poseban kolač, hleb ili pogačice od pšeničnog brašna koji se zove vasilica. 

Veruje se od davnina da bi na današnji praznik trebalo izbegavati svađe da se ne bi svađali cele godine.

To Top