Vernici pohrlili u crkve po bogojavljensku vodicu (FOTO)

Golubac

Događaji

Vernici pohrlili u crkve po bogojavljensku vodicu (FOTO)

Foto: EB

How Good Of A Friend Are You Really?

Bogojavljenska vodica može da se čuva neograničeno vreme, ne gubi svoju osvećujuću blagodat, niti se kvari.

U svim crkvama i hramovima danas se osvećuje voda. To je svečani obred kojem prisustvuje mnoštvo ljudi, koji osvećenu vodu nose svojim domovima, jer se ta sveta vodica čuva u svakom domu preko cele godine, a koristi se samo u velikoj nuždi, poput bolesti.

Veliki broj vernika okupio se ovog jutra u crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Klenju sa istim ciljem, da uzme osveštanu vodicu, popije malo i prekrsti se, a potom odnese svojim ukućanima da i oni učine isto.

Inače, sveta vodica, naročito ona bogojavljenska, može se čuvati neograničeno vreme. Ma koliko je dugo čuvali, ona ne gubi svoju osvećujuću blagodat niti postaje podložna kvarenju. Ima u narodu porodica koje bogojavljensku vodicu čuvaju po trideset i više godina, s tim što svake godine, od nove vodice pomalo dodaju u flašu u kojoj drže staru.
Po narodnom predanju, a sada i crkvenom predanju, ukoliko se sva količina bogojavljenske vodice ne utroši pobožno u toku godine, onda se taj ostatak, kada stigne nova vodica, sipa u bunar, reku ili u cveće.
 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top