Viminacijum na listi Uneska od 2021. godine

Kostolac

Kultura

Viminacijum na listi Uneska od 2021. godine

Foto: M.Korać

How Good Of A Friend Are You Really?

Od 2021. godine i Viminacijum će biti na Uneskovoj listi svetske baštine, rekli su za Politiku profesor Snežana Golubović, član Bratislavske grupe i direktor arheološkog parka profesor Miomir Korać.

Politika podseća da je do sada iz antičkog perioda na tlu Srbije samo Gamzigrad (Feliks Romulijana) na toj listi. Pre nekoliko dana u Beogradu je boravila Bratislavska grupa, u kojoj su predstavnici Austrije, Bugarske, Nemačke, Holandije, Rumunije, Srbije, Slovačke i Velike Britanije.

Ova grupa ime je dobila po Bratislavi, gde je marta 2003. održan prvi sastanak koordinatora zemalja koje su izrazile nameru da nominuju svoj deo rimskog limesa za Unesko. Ova grupa je savetodavno telo Uneska koje se bavi arheološkim i naučnim aspektima rimske granice.

Na nedavnom beogradskom sastanku potvrđeno je da će se na listi svetske baštine Uneska od 2021. naći rimska granica duž Dunava na tlu Srbije – 450 kilometara od Apatina do Prahova – sa 40 do 60 objekata, gradova, tvrđava i drugih nalazišta iz rimskog doba, među kojima je Viminacijum, piše Politika.

Opširnije OVDE

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top