VINČANSKI LOKALITET: Pronađeni fragmenti keramike u Oreškovici

Petrovac

Društvo

VINČANSKI LOKALITET: Pronađeni fragmenti keramike u Oreškovici

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U ataru sela Oreškovica, u blizini Petrovca na Mlavi, nalazi se kasno neolitski Vinčanski lokalitet, koji predstavlja ranu fazu Vinčanske kulture.

U saradnji između Univerziteta Kolumbija (Njujork), Narodnog muzeja Beograda i Zavičajnog muzeja Petrovca na Mlavi, ovaj lokalitet je postao arheološko nalazište. 

Naučni istraživač na Univerzitetu Kolumbija, Dušan Borić, kaže da je ovaj lokalitet istraživan i 2014. godine, kada je 19 studenata iz Velike Britanije došlo u Oreškovicu da istražuje mesto koje je bilo naseljeno 5.000 godine pre nove ere.

„Lokalitet je relativno mali za tip vinčanskih lokaliteta,  oko šest hektara, i iznenadilo nas je kada smo nakon geomagnetskih snimanja dobili mapu rovova i palisada koji su okruživali lokaltet. To nas je privuklo da ovde istražujemo“, kaže Borić.

Na iskopavanju su do sada pronađeni fragmenti keramike. Sav iskopan materijal naći će se u Zavičajnom muzeju u Petrovcu na Mlavi, a analiza pronađenih iskopina planira se na leto 2021. u Srbiji, a dalje analize planirane su i u laboratorijama u Velikoj Britaniji i Americi.

Continue Reading
To Top