Virtuelna promocija knjige Požarevljanke Mirjane Mitrović

Kostolac

Događaji

Virtuelna promocija knjige Požarevljanke Mirjane Mitrović

Foto: Renata Minić

How Good Of A Friend Are You Really?

U Biblioteci u Kostolcu, ogranku Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, održana je virtuelna promocija knjiga književnice i novinarke, Mirjane Mitrović.

Razgovor sa književnicom vodila je Renata Minić, diplomirani bibliotekar savetnik.

Mirjana Mitrović, rođena je 1961. u Požarevcu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Prvi roman Autoportret sa Milenom, objavljen 1990. u beogradskom BIGZ-u, inspirisan je životom Milene Pavlović Barili. Roman je bio u izboru za Ninovu nagradu, a potom je doživeo više izdanja (2005. u „Narodnoj knjizi“, 2009. u „Laguni“). Nagrađen je Zlatnom značkom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

 Priče iz zbirke Sveto stado (1999) uvršćene su u antologije: „Oslobađanje lektire“ Igora Marojevića, „Antologija pripovedaka srpskih književnica“ Rajka Lukača, „Ovako je počelo“ Ljubice Arsić i Dejana Mihailovića, „Kraljica Lir i njena deca“ Ljubice Arsić, „Vrt nade“ Slavice Garonje. Priče su prevođene na grčki, čaški i bugarski, a poezija na španski.

Roman Emilija Leta (2006) dobio je nagradu „Branko Ćopić“ i bio u najužem izboru

za NIN-ovu nagradu. Romanom Mesečari iz Marguma objavljenim 2009, a roman Helena ili o nemiru, objavljen 2017, nagrađen je nagradom „Biljana Jovanović“. Od 2019. urednik je Tribinskog programa Srpskog književnog društva.

Najnovija knjiga „Kao veliki kompas: Milena Pavlović Barili – pisma i portreti“ objavljena je ove godine u izdanju Fondacije Milenin dom i Galerije Milene Pavlović Barili.

Virtuelnu promociju knjige možete pogledati OVDE.

To Top