Više megavata, manje zastoja

Kostolac

Privreda

Više megavata, manje zastoja

Foto: „Energija Kostolac“

How Good Of A Friend Are You Really?

Cilj je da se smanji emisija štetnih gasova, odnosno zaštiti životna sredina i ispoštuju zakonom propisane norme.

Plan proizvodnje električne energije u kostolačkom ogranku je ostvaren i premašen za skoro tri odsto i 2019. godina bila je uspešna.

„Bio je vrlo realan i prilagođen svim poslovima koje smo radili. Trudili smo se da svaki megavat proizvedemo i da broj prinudnih zastoja svedemo na prihvatljivu meru. To je tendencija EPS-a, da se svake godine smanji broj prinudnih zastoja“ – istakao je Nenad Marković, direktor za proizvodnju energije u ogranku „TE-KO Kostolac“.

 

Nenad Marković

Remontna sezona kostolačkih termoelektrana 2019. godine realizovana je u skladu sa očekivanjima. Standardni remonti su rađeni na blokovima A1 i A2, produženi remont je rađen na bloku B1. Na bloku B2 prošle godine je rađen veliki kapitalni remont. Shodno obimu trajalo je i vreme remonta, tako da je blok A1 van proizvodnje bio od 25. juna do 22. jula, A2 od 4. jula do 1. avgusta. Blok B1 je u remontu bio duže, od 21. juna do 23. jula. Kapitalni remont bloka B2 trajao je 165 dana, od 6. jula do 19. decembra.

„Kada je reč o standardnim remontima na bloku A1 i A2 i produženom na B1, sve planirane aktivnosti su tako izvedene da se to posle i reflektovalo stabilnom proizvodnjom i odrazilo na ispunjenje i prebacivanje proizvodnog plana za 2019. Godinu“, kazao je Marković.

U najsloženijem kapitalnom remontu, koji je rađen na bloku B2, u trajanju od 165 dana, akcenat je stavljen na ugradnju sistema za redukciju azotnih oksida. Cilj je da se smanji emisija štetnih gasova, odnosno zaštiti životna sredina i ispoštuju zakonom propisane norme.

„Ugrađeni su sistemi za redukciju azotnih oksida primarnim merama, urađena je priprema na kotlovskom delu, priprema i ugradnja sistema sekundarnih mera. B2 je prvi blok u sistemu „Elektroprivrede Srbije“ na kom će se primeniti sekundarne mere za redukciju azotnih oksida. Inače, cilj je da se preko sistema za redukciju sekundarnim merama uđe u norme ispod 170 miligrama po kubnom metru. Pored ugradnje sistema za redukciju azotnih oksida, zamenjen je deo isparivača kotla, što je takođe veliki posao, zamenjen je i deo međupregrejača kotla, kao i paket limova regenerativnih zagrejača vazduha. Na turbogeneratorskom postrojenju urađen je kapitalni remont sa svim potrebnim intervencijama“, rekao je Marković.

Na početku ove godine u kostolačkim termoelektranama krenule su pripreme za sledeću remontnu sezonu. O poslovima koje treba uraditi 2020. godine Marković kaže da je proizvodni plan ambiciozan zato što će na blokovima TE „Kostolac B“ biti kraći remonti.

„TE „Kostolac B“ učestvuje sa 70 odsto ukupne proizvodnje u kostolačkom ogranku i to je razlog. Što se tiče same proizvodnje, za sada se držimo usvojenog plana i veoma nam je važno da dođemo do remonta sa dinamikom, jer se posle remonta propusti koji su se javili u prethodnom periodu otklone i onda kompenzuju. Bitno je i pokazalo se u praksi da kada održimo dobru dinamiku do remonta, uvek godinu završimo sa proizvodnim prebačajem. Ove godine veći poslovi će se raditi na starijim blokovima A1 i A2, koji idu u kapitalne remonte. Remont A1 će trajati 65 dana, a A2 70 dana. Tako će i ovi blokovi spremni dočekati narednu proizvodnu i grejnu sezonu“, zaključuje Marković.

Blokovi su inače u sistemu daljinskog grejanja Požarevca, Kostolca i okolnih naselja.

Temeljno

Nakon završetka kapitalnog remonta, blok B2 je krenuo na vreme u proizvodnju, i to uspešno. Na ovom bloku rade se podešavanje i optimizacija parametara sagorevanja, jer je sistem za redukciju azotnih oksida podrazumevao kompletnu izmenu loženja kotla.

Zamenjena je geometrija nekih segmenata i delova tako da se sada na terenu rade optimizacija i podešavanje sagorevanja u kotlu. Taj proces će još trajati, a paralelno se radi projektovanje rezervoara za sekundarne mere i očekuje građevinska dozvola kako bi počela izgradnja rezervoara sa pratećom infrastrukturom i pumpnim stanicama za dopremanje materije do samog bloka.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top