Više mesta za parkiranje i još bolje uređena parkirališta (FOTO)

Požarevac

Društvo

Više mesta za parkiranje i još bolje uređena parkirališta (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Prioritet JKP „Parking servis“ Požarevac u 2019. godini bio je unapređenje kvaliteta usluga koje pružaju svojim korisnicima. Najviše se radilo na proširenju kapaciteta parkirališta u gradu.

Nedavno je završeno uređenje Šumadijske ulice koja je kompletno rekonstruisana, pa je po prvi put dobila uređen i obeležen parking u drugoj zoni naplate.

Druga zona proširena je u martu i u Vardarskoj, Užičkoj, Jug Bogdanovoj, Njegoševoj i Ulici bratstva i jedinstva.

Na zahtev Predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“, u avgustu je parking u Nemanjinoj ulici ispred vrtića „Pčelica“, uveden u prvu zonu naplate parkiranja. Pre toga je uređen i parking i trotoar za pešake.

Marija Papović, direktorka Parking servisa

„Dugo se polemisalo da li uvesti naplatu parkinga ispred vrtića. Međutim, jedino na taj način smo mogli da rešimo problem parkiranja na ovoj lokaciji“, objasnila je Marija Papović, direktorka JKP „Parking servis“ i dodala da je u ovoj godini kapacitet proširen za 120 novih parking mesta na opštim parkiralištima.

Pored novih zona, u saradnji sa Gradskom upravom Požarevca, ove godine uređene su i postojeće zone, poput parking prostora u ulicama Čede Vasovića, Jovana Šerbanovića, Moše Pijade...

Brojač parking mesta na novom kružnom toku

„Parking servis“, odlukom Gradske uprave Požarevac, od 2017. godine obavlja i funkciju upravljača puteva, pa je za tu namenu početkom godine nabavio i novo terensko vozilo. Među tim obavezama je i adekvatno obeležavanje svih parkirališta u gradu.

„Ove godine je oko 770 hijada dinara uloženo u osvežavanje boja, postavljanje i zamenu znakova. Nastavljeno je obeležavanje parking prostora brojevima za slanje SMS poruka, kako bi korisnici odmah po parkiranju mogli brže i lakše da plate uslugu parkiranja“, naglasila je direktorka.

Blokovsko parkiranje - spas za stanare zgrada u centru

Tokom ove godine, pokrenuta je i realizacija projekta blokovskog parkiranja. To podrazumeva uvođenje nove zone naplate parkiranja za parking prostore između zgrada u centru grada, čiji će stanari imati povlašćenu mesečnu parking kartu.

„Primećeno je uzurpiranje parking prostora oko zgrada u centru grada. Stanari zaista imaju problema da parkiraju svoja vozila. Projekat blokovskog parkiranja pokrenut je na njihov i apel upravnika zgrada. Nova ’B zona’ biće zona sa najkraćim ograničenjem vremena parkiranja od 120 minuta i sa cenom započetog časa od 60 dinara, kako bismo na taj način privoleli sve ostale vozače koji ne žive u tim blokovima da parkiraju na drugim mestima“, istakla je direktorka.

Nova „B zona“ imaće i odvojen broj za plaćanje sms porukom - 8120, dok će oni koji imaju prebvalište u zoni bloka, plaćati samo 380 dinara mesečnu stanarsku kartu.

Ovih dana, očekuje se i puštanje prvih blokova u rad. To je parking prostor u ulici Davorjanke Paunović kod Elektrodistribucije i ograđeni parking u Sinđelićevoj ulici iza Robne kuće.

Blok Sinđelić biće namenjen stanarima zgrada sa te strane Tabačke čaršije i stanarima Sinđelićeve ulice, a ulično parkiralište u Sinđelićevoj ulici ostaće u prvoj zoni.

Čim vremenski uslovi dozvole, u 2020. godini biće uređeni i blokovi u ulici Čede Vasovića, odnosno u naselju „Đura“ i u ulici Moše Pijade iza zgrade Lamele.

Posebna parking mesta za roditelje sa bebama

 „Parking servis“ je i društveno odgovorno lokalno preduzeće.  

Bebi parking mesta za nove roditelje

Nakon klupa za mame i bebe, ove godine roditelji beba su dobili i besplatna parking mesta, posebno obeležena.

Svi roditelji koji imaju dete starosti do godinu dana mogu da koriste rezervisana bebi parking mesta na dve lokacije u gradu - u Nemanjinoj ulici, kod vrtića „Pčelica“ i u Ulici Jovana Šerbanovića, ispred Doma zdravlja.

„Želeli smo da roditeljima sa bebama olakšamo parkiranje kod ustanova koje najviše koriste. Za izdavanje bebi parking karte potrebno je da se roditelji jave u upravu Parking servisa, donesu na uvid zdravstvenu knjižicu deteta ili izvod iz matične knjige rođenih, kao i lična dokumenta roditelja. Bebi parking kartu treba istaći na prednjem vetrobranskom staklu kako bi bila uočljiva našim kontrolorima“, naglasila je Papović.

Posebnu pogodnost imaju roditelji sa troje i više dece, a koji su nosioci „Ponosne 3 plus kartice“. Oni dobijaju beplatnu stanarsku parking kartu u ulici u kojoj imaju prebivalište.

Bicikl umesto automobila

Kampanji koju sprovodi Udruženje parkirališta Srbije „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“, požarevački „Parking servis“ priključio se projektom „Rent-a-bike“ koji će biti realizovan sledeće godine.

U 2019. postavljeni su držači za bicikle u Požarevcu, a u 2020. biće ih još više

„U sklopu ove kampanje dobili smo na poklon od „Parking servisa“ Beograd držaače za bicikle koji su postavljeni u ulici Moše Pijade kod novog kružnog toka, a u cilju promocije održivih vidova saobraćaja i podizanja svesti o zaštiti životne sredine. Do kraja godine držači će biti postavljeni na još nekoliko lokacija u gradu“, rekla je Marija Papović i dodala da je to samo uvod u narednu godinu.

Novine na nivou svetskih standarda požarevački „Parking servis“ planira i za 2020. godinu. Biće postavljeni automati za naplatu parkiranja, tzv. parkomati.

„Reč je o automatima koji omogućavaju plaćanje kešom ili karticom. Na ovim automatima će pored plaćanja parkinga postojati mogućnost plaćanja i naših ostalih usluga. Za početak će biti postavljeni na dve lokacije u gradu“, najavila je direktorka Marija Papović,  koja je potencijale požarevačkog „Parking servisa“ ove godine potvrdila i na nedavno održanoj Parking konferenciji u Slovačkoj gde je boravila kao član delegacije Srpske parking asocijacije.

„Plan nam je da u 2020. godini nastavimo i sa proširenjem parking kapaciteta na opštim parkiralištima, kao i da što više blokova uvedemo u novu blokovsku zonu. Nastavićemo i sa projektom postavljanja brojača slobodnih parking mesta“, zaključila je Papović.

Ona je „svojim dragim sugrađanima poželela sve najlepše u Novoj godini, puno sreće i uspeha na ličnom i poslovnom planu, i da u miru sa svojim najbližima provedu predstojeće praznike“.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top